Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu kaizer și ou, cotlet de porc umplut cu cârnați și prăjitură tăvălită

Pentru prânzul din această duminică vă propun ciorbă de salată cu kaizer și ou, cotlet de porc umplut cu cârnați și prăjitură tăvălită.

Pentru pregătirea primului fel folosim:
– două salate verzi
– o ceapă
– o tulpină de Apio
– 150 de gr de kaizer
– 200 de ml de smântână
– două cuburi de concentrat de pui sau de legume
– doi căței de usturoi
– două ouă
– sare și piper.

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu kaizer și ou, cotlet de porc umplut cu cârnați și prăjitură tăvălită

Articol editat de Valentina Adam, 21 aprilie 2024, 09:55

Ceapa și tulpina de țelină tocate le-am călit în puțin ulei până s-au înmuiat, apoi am adăugat 1,5 litri de apă și cuburile concentrate. Am folosit unul de pui și celălalt de legume. Rămâne la fiert la foc mediu.
Între timp am prăjit kaizerul tăiat felii și crestate, fără ulei, până a devenit crocant.
În grăsimea lăsată de kaizer am făcut o omletă din cele două ouă bătute cu puțină sare.
Kaizerul l-am pus în supă și am mai lăsat-o la fiert 10 minute. Am adăugat salata curățată și tăiată fideluță și am mai lăsat la fiert cam 10 minute. Am reglat gustul cu sare și piper.
Smântâna am dizolvat-o cu supă fierbinte și am turnat-o în fir în supă, amestecând continuu. Înăuntru ajunge și usturoiul strivit. Am mai lăsat să dea câteva clocote.
La sfârșit am adăugat omleta tăiată cubulețe.

Al doilea fel, cotlet de porc umplut cu cârnați, îl gătim din:
– 500 de gr de cotlet de porc
– un cârnat de casă afumat
– o foaie de dafin
– 3 căței de usturoi
– jumătate de linguriță de piper negru boabe și sare după gust.

Pentru crustă, ne trebuie:
– boia, piper măcinat, ierburi de Provence, usturoi granulat, și chili.

Se taie o bucată de cârnat un pic mai lungă decât cotletul.
Acesta se străpunge prin centru cu lama unui cuțit mai lat. Introduceți în acel loc cârnatul și tăiați-i capetele astfel încât să fie doar cu un cm de o parte și de altă în afară cotletului.
Așezați cotletul într-o cratiță, acoperiți-l cu apă și adăugați aromele (dafin, cățeii de usturoi întregi, boabele de piper, sare).
Fierbeți cu capac timp de 30 de minute.
Scoateți cotletul din apa în care a fiert și lăsăți-l câteva minute să se zvânte.
În acest timp, pe masă presărați după voie boia, ierburile de Provence, puțin chili, piper, usturoi granulat, puțină sare. Tăvăliți cotletul prin condimente.
După ce s-a răcit, păstrați cotletul la frigider. Pentru servire se feliază subțire și se servește cu orez sau piure.

Prăjitura tăvălită, desertul duminical, îl facem din:

– 100 de gr de unt la temperatura camerei
– 300 de gr de zahăr
– un ou
– un plic de praf de copt
– 3 linguri de miere de albine
– 400 de gr de făină
– 300 ml lapte, pentru blat.

Glazura se prepară din:
– 20 de gr de unt
– 200 de gr de zahăr
– 50 de gr de cacao
– 8 linguri de lapte
– 80 de ml de rom
– 150 de gr de fulgi de cocos.

Pentru blat: frecăm untul cu zahăr până devine cremos. Adăugăm oul și după ce e încorporat punem praful de copt și mierea. Adăugăm apoi jumătate din făină și jumătate din lapte și când s-au omogenizat complet adăugăm restul de făină și lapte și iar omogenizăm.
Punem aluatul într-o tavă de 20 pe 30 de cm unsă cu unt și o dăm la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 minute. Verificați cu o scobitoare să fie făcut blatul.

Cât se coace blatul facem glazura: amestecăm într-o oală mică toate ingredientele pentru glazură până cacaoa e dizolvată complet. Punem oala pe foc și fierbem la foc mediu, amestecând continuu, cam un minut după ce conținutul începe să facă spumă deasupra. Luăm glazura de pe foc și o lăsăm să se răcească complet. Dacă o gustați acum, gustul de rom va părea cam intens, dar așa trebuie să fie, la final nu se va simți decât atât cât trebuie.
Când blatul e făcut îl răsturnăm din tavă pe masa de lucru și îl lăsăm la răcit, apoi îl tăiem cuburi.
Cocosul îl punem într-un bol, dar nu tot o dată ci în tranșe, când terminați o tranșă adăugați altă.
Trecem cuburile prin glazură, le scoatem cu o furculița și le ținem sus un pic să se scurgă excesul de glazură de pe ele, apoi le aruncăm în cocos și le tăvălim până sunt complet acoperite. Așezăm cuburile tăvălite pe o hârtie de copt, la distanță unele de altele. Le lăsăm 3 ore la temperatura camerei, până glazura se usucă. Apoi le punem servi.

Poftă bună și să vă bucurați din ce preparați pentru prânzul de duminică: ciorbă de salată cu kaizer și ou, cotlet de porc umplut cu cârnați și prăjitură tăvălită.

Daniel Babun

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă