Ascultă Radio România Reșița Live

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului Mijlociu – o zonă bogată în istorie, schimburi culturale și ingrediente proaspete, care dau naștere unor rețete pline de savoare și mirodenii îndrăznețe.

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2025, 07:00

Astăzi vă propun o rețetă delicioasă și ușor de pregătit: Plăcintă cu legume verzi și brânză feta, o combinație perfectă între aluatul crocant, umplutura bogată în verdețuri și gustul sărat al brânzei feta. Această rețetă este ideală pentru o cină de vară savuroasă, inspirată de tradițiile culinare ale Orientului Mijlociu.

Ingrediente pentru plăcinta cu legume și feta

  • ulei de măsline
  • verdeață mărunțită (varză, mangold, frunze de salată, rucola – după preferință)
  • 2 dovlecei mici, rași
  • 3 căței de usturoi, rași sau măcinați
  • 400 g fasole din conservă, bine scursă
  • 400 g spanac decongelat și bine scurs
  • 2 ouă bătute
  • 150 g brânză feta, mărunțită
  • coaja rasă fin de la o lămâie
  • 1 linguriță oregano uscat
  • ½ linguriță mentă uscată
  • opțional: un praf de nucșoară măcinată
  • 200 g aluat filo
  • 30 g unt topit
  • ½ linguriță semințe de susan
  • sare și piper negru proaspăt râșnit

Mod de preparare

1. Pregătirea legumelor și verdețurilor

Încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie mare, antiaderentă. Adaugă verdeața mărunțită și un praf de sare. Călește 4-5 minute, până când verdețurile se înmoaie și se caramelizează ușor. Transferă-le pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă și lasă-le să se răcească.

Adaugă puțin ulei în tigaie și călește dovleceii rași împreună cu usturoiul timp de 3 minute. Amestecă-le cu verdețurile și presează cu o altă farfurie acoperită cu hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.

2. Prepararea umpluturii

Într-un castron mare, combină fasolea scursă, spanacul, ouăle bătute, brânza feta, coaja de lămâie, oregano, menta și nucșoara (dacă folosești). Adaugă puțin unt topit și amestecă bine. Potrivește gustul cu sare și piper.

3. Asamblarea plăcintei

Preîncălzește cuptorul la 200°C. Unge cu ulei o tavă antiaderentă de 23 cm. Așază o foaie de aluat filo în tavă, unge cu ulei, apoi pune o altă foaie în unghi drept față de prima. Continuă să suprapui foile alternând direcția și ungând fiecare cu ulei până termini aluatul.

Pune umplutura în mijlocul aluatului, apoi strânge marginile în centru și sigilează cu ulei. Unge suprafața cu unt topit și presară semințele de susan.

4. Coacerea

Pune tava pe foc mediu spre mare și gătește 3 minute, până când baza aluatului începe să devină aurie. Apoi transferă tava în cuptor și coace 30 de minute, până când plăcinta devine crocantă și aurie.

Lasă plăcinta să se răcească ușor, apoi transfer-o pe un platou și taie-o în felii.

Poftă bună și să vă bucurați de aromele autentice ale Orientului Mijlociu!

Această plăcintă cu legume și feta este o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o cină ușoară sau un prânz savuros, aducând în farfurie gusturile bogate și tradiționale ale Orientului Mijlociu!

Daniel Babun

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei