Ascultă Radio România Reșița Live

Pasta con le sarde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Pasta con le sarde

Articol editat de Valentina Adam, 10 noiembrie 2023, 08:42 / actualizat: 11 noiembrie 2023, 8:44

Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii,  totul devine mai puternic datorită  peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.

Spaghete cu sardine este preparatul pe care vi-l prezint astăzi.
Pasta con le sarde este un fel de mâncare marca Siciliei, datorită abundenței de fructe de mare proaspete, frumoase care se găsesc în sudul Italiei. Rețeta de astăzi, însă, folosește sardine conservate, care se potrivesc foarte bine,  dacă nu puteți obține proaspete cum mi s-a întâmplat și mie.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de file de sardine
– 300 de gr spaghete
– 4 roșii potrivite
– o caserolă de baby spanac
– 30 de gr de ricotta
– un bulb de fenicul
– o lămâie și un lime
– fulgi de ardei iute, sare și piper negru după preferințe.

Tăiem roșiile în două și scoatem semințele, după care le vom pune în blender. Tot acolo punem și fileurile de sardine  împreună cu uleiul în care au fost conservate. Mixăm bine până când compoziția devine netedă. Dacă este prea densă puteți picura puțină apă. Spălăm baby spanacul sub jet de apă, după care îl opărim scurt și îl lăsăm într-o strecurătoare.  
Punem spaghetele la fiert în apă clocotită cu sare. Până ce se fierb, adunăm frunzele de fenicul și le rezervăm. Feliem foarte fin bulbul feniculului.

Scurgem spaghetele și le punem alături de fenicul peste spanacul din strecurătoare. Amestecăm toate ingredientele. Turnăm peste și mixajul de sardine și roșii.

Stoarcem sucul de la lămâie și lime sau doar unul dintre cele două. Dacă doriți, se poate îmblânzi zeama de lămâie cu puțină apă în care au fiert pastele.
Reglăm gustul cu sare și piper, presărăm și ricotta  și radem puțină coajă de lămâie. (rețetă siciliană văzută și la Jamie Oliver)

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

foto captura video- youtube

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei