Ascultă Radio România Reșița Live

Haneeth

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Republica Yemen este un stat din Orientul Mijlociu, situat la capătul sudic al Peninsulei Arabe, printre cele mai sărace țări din lume din punct de vedere economic.
Corupția vertiginoasă este obstacolul principal în calea dezvoltării țării și limitează investițiile locale și internaționale.

Haneeth

Articol editat de Radio Resita, 20 martie 2024, 11:30 / actualizat: 24 martie 2024, 11:35

Yemenul era cunoscut de vechii romani ca Arabia Felix datorită comerțului său profitabil. Augustus a încercat să o cucerească, dar expediția a eșuat. În jurul anului 520 a fost anexată la regatul etiopian Aksum și în 570 la imperiul sasanian.
În secolul al XVI-lea, Yemenul a devenit parte a Imperiului Otoman. În 1962 a fost proclamată Republica Arabă Yemen, în 1970 a fost instituit regimul marxist al Republicii Populare Democrate Yemen (Yemenul de Sud) iar în 1978 a început guvernul absolutist al lui Ali Abd Allah Sleh în Nord.
Abia în 1990 cele două state yemenite s-au reunit într-o singură țară, actualul Yemen. Cu toate acestea, a urmat o perioadă de instabilitate cu gherile și lovituri de stat.
În octombrie 2015, Amnesty International a publicat un raport în care acuza Arabia Saudită de crime de război în Yemen, care, din păcate, continuă chiar și în prezent.

Bucătăria yemenită derivă în principal din bucătăria arabă, cu diferențe semnificative care derivă din trecutul său cultural și influențele africane, în special etiopiene și eritreene.

Oferirea generoasă de mâncare oaspeților este unul dintre obiceiurile culturii gastronomice din Yemen. Un oaspete care nu acceptă ofranda este considerată o insultă. Mesele sunt de obicei servite în timp ce se stă pe podea sau pe pământ. Spre deosebire de tradiție din majoritatea țărilor arabe, prânzul este masa principală a zilei în Yemen, nu cina.

Capra, mielul, puiul și peștele sunt cele mai des consumate carnuri. În schimb, cea de vită este destul de scumpă, iar produsele lactate nu sunt de obicei consumate ca în alte state arabe. Orezul este asociat cu o mulțime de alimente yemenite. Rețetele yemenite au diferite variante de pâine, cum ar fi kubana, mallawach, pita și kobz. Aceste tipuri de pâine sunt toate unice ca și gust și ingrediente și sunt preparate diferite unele de altele.

Condimentele populare folosite în gătitul din Orientul Mijlociu pot varia de la fierbinte la ușoare. Folosirea de turmeric, coriandru, mentă, ardei iute și coriandru creează un aranjament minunat de aromă complex, care este unic.

Legumele și carnea sunt de obicei aduse și consumate cât mai proaspete. Multe feluri de mâncare sunt însoțite de orez sau pâine plată. Cartofii și cerealele sunt alimente de bază. Fructele și nucile sunt adaosuri normale nu numai la mâncărurile dulci, ci și la cele sărate. Mierea este folosită în multe feluri de mâncare.

Mâncărurile pe bază de carne de miel, fierte sau la grătar, sunt foarte populare. Printre acestea: Haneeth, miel marinat într-un amestec de condimente, gătit încet în tanour și servit pe o farfurie cu orez.
Pentru carne de miel, puteți cere măcelarului să taie umărul și gâtul mielului în bucăți mari, cu os.

Pentru gătit ne trebuie:
– două kg de miel, mai bine spus două gâturi și un umăr
– ceapă verde
– câte două linguri chimen și turmeric
– o lingură de piper negru
– 4 căței de usturoi
– 8 frunze de dafin
– 8 păstăi de cardamom sau o linguriță bună de cardamon praf
– 5 cuișoare
– o lingură coriandru
– 3 linguri de unt la temperatura camerei
– 150 de ml de ulei de măsline
– 3 lămâi uscate

Amestecăm toate ingredientele, cu excepția lămâii uscate și a frunzei de dafin, într-un blender sau robot de bucătărie.
Veți obține o pastă groasă de culoare verde.
Turnați pasta peste carnea de miel într-o tavă de copt.
Folosind mâinile, acoperiți cu grijă mielul cu marinadă.
Acoperiți cu o foaie de hârtie de copt, apoi cu folie termică
Se lasă la marinat cel putin 4 ore, dar de preferat peste noapte.

Puneți mielul într-o tigaie, adăugați dafinul și lămâia uscată și gătiți la temperatură ridicată, în cuptor la 240 de grade Celsius.
După o oră reduceți temperatura la 180 de grade Celsius și gătiți încă o oră.
Amestecați fripturile de miel, acoperiți din nou și continuați să gătiți încă 30 de minute. După aceea descoperiți vasul și mai gătiți încă 30 de minute.

Puteți servi cu orez hashweh, adică orez basmati gătit cu câteva condimente și carne tocată sau cu orez basmati fiert simplu.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(shibam-com; travelfoodatlas.com; giallozafferano-it)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă