Friptură de vițel

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Îmi place carnea de vițel gătită corect pentru că este suculentă și mângâie papilele gustative. Sper că rețeta de astăzi de friptură de vițel să fie pe placul dumneavoastră.

Cele mai bune tranșe pentru friptură sunt pulpa, cotletul și mușchiul. Pentru ca aceasta să nu se strângă la fript, să-și păstreze forma pentru a se felia în bucăți egale se leagă cu sfoară de bucătărie în spirală.

Într-o tavă sau o cratiță în care încape bucata de carne se pune un rând de rondele de morcov, peste se așează un rând de rondele de pătrunjel, de țelină și de ceapă. Se toarnă peste rădăcinoase un polonic mic de apă și se presară sare și piper.  

Carnea, bine unsă cu ulei vegetal sau untură, se așează deasupra. Recipientul se introduce în cuptorul bineîncins la temperatură mare. După o jumătate de ceas se reduce focul la mediu spre mic. Carnea se stropește cu sosul din vas care o va aroma și săra. Datorită beta- carotenului și a zahărului de la morcovi carnea se va rumeni frumos și apetisant.

Din când în când carnea se întoarce pentru a se rumeni uniform. Nu omiteți să o stropiți cu sosul din tavă care din când în când se completează cu apă ca să nu se usuce zarzavatul. Trebuie evitat ca bucata de carne să se usuce așa că așezați peste ea folie termică. Se va rumeni frumos și acoperită.

Carnea de vițel se va frige o oră și jumătate până se înmoaie bine. După aceea, se desface sfoara și se feliază friptura. Dacă sosul nu s-a ars deloc în timpul gătirii se pune o cană de apă fierbinte, se amestecă rădăcinoasele și se strecoară. Se freacă o linguriță cu vârf de făină cu două linguri de apă și 100 de mililitri de smântână. Se amestecă împreună cu sosul din tavă și să dă câteva clocote ca să se lege.  

Sosul se pune peste feliile de carne care au fost așezate pe un platou de servire. Se servește cu orez, piure de cartofi sau cu ce vă place. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Cele mai citite

Related Articles