Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlet Kashubian

 A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.
De două săptămâni am colindat gastronomic regiunile poloneze Silezia și Pomerania.

Cotlet Kashubian

Articol editat de Valentina Adam, 9 octombrie 2023, 08:12

Astăzi ne introducem în bucătăria regiunii Kashubia. Zona este renumită pentru bucătăria sa delicioasă, iar mâncărurile tradiționale regionale sunt ușor de preparat și sănătoase deoarece sunt făcute din ingrediente proaspete.

Baza bucătăriei populare au fost cartofii, produsele din cereale, legumele, peștele și laptele. Sarcina principală în pregătirea meselor a fost pur și simplu să se potolească foamea, nu să se răsfețe culinar, motiv pentru care preparatele din meniul Kashubian sunt simple, dar și hrănitoare și energice. Majoritatea produselor au fost din gospodăria proprie. De asemenea, comorile forestiere adunate au fost folosite cu plăcere: ciuperci, zmeură, afine și mure. Se consumau și căpșuni kashubiene, deoarece această regiune este un bazin de cultivare a căpșunilor.
Accesul facil la apă a însemnat că peștele, atât de apă sărată, cât și de apă dulce, a devenit ingredientul principal pe masă.  
Dintre legume predomină cartofii în diverse variante, dar și morcovii, sfecla și napul. În afară de pește, păsările de curte, în principal gâsca, sunt foarte populare.

În era chimizării agriculturii și a creșterii animalelor la scară industrială, produsele ecologice și bucătăriile tradiționale regionale devin din ce în ce mai populare
În multe locuri din Kashubia se pot degusta preparate după rețete transmise. Bucătăria kashubiană este în general simplă, săracă în grăsimi și pur și simplu gustoasă.

Un pește care apare din ce în ce mai rar pe mesele din Pomerania este codul (pòmùchel). Acesta este rezultatul introducerii de către Uniunea Europeană a limitelor restrictive la capturile acestei specii. Kashubienii mai în vârstă nu apreciază acest pește, deoarece cu ani în urmă era disponibil pe scară largă pe piață și s-au săturat de el.

O specialitate din Kashubia este  zylc. Se prepară după sacrificarea porcului, din carne proaspăt curățată și se consumă rece că aperitiv sau gustare la bere sau vodcă.

Zylc este o mâncare simplă.

Se curăță carnea, se toarnă apă rece peste ea și se adăugă condimente: piper, sare, dafin, ienibahar. Se gătește până se înmoaie. La sfârșitul gătitului, se adăugă legumele și ceapa.

Se scoate carnea din bulion, se îndepărtează oasele, se macină grosier sau se toacă. Bulionul se strecoară, se adaugă carnea și o ceapă tocată, se condimentează cu oțet și măghiran după gust. Fundul unui vas se tapetează cu morcovii scoși din bulion. Se toarnă bulionul și se lasă deoparte să se gelatinizeze.  Se taie în porții mici și se servește cu hrean sau oțet. Cum spuneam, la bere sau votcă, dar se poate consuma și fără acompaniament lichid.

Totuși, nu aceasta a fost rețeta pregătită pentru astăzi. Mi-am satisfăcut curiozitatea cu Cotlet Kashubian, pentru care ne trebuie:

– 350 de grame de carne de porc
– un cub de supă
– 200 de mililitri de smântână
– un ou
– un ardei gras roșu
– o ceapă mare
– o lingură de pătrunjel
– o lingură de condimente pentru carne
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.

Tăiați mușchiul de porc în felii, bateți ușor cu un ciocan de șnițele și asezonați cu condimente pentru carne.
Tăiați ardeiul, ceapa și usturoiul în bucăți mai mici și prăjiți în ulei de măsline încins timp de aproximativ 5 minute.
Turnați smântână peste legumele rumenite, adăugați un pahar cu apă și cubul de supă. Se fierbe cam 10 minute.
Se condimentează sosul cu piper și sare.

La final, prăjiți feliile de carne pe ambele părți într-o tigaie, turnați sosul peste ea și continuați gătitul timp de aproximativ 5 minute. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(koscioldlakazdego.plkaszubypolnocne.plprzepisy.pl)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă