Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlet Kashubian

 A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.
De două săptămâni am colindat gastronomic regiunile poloneze Silezia și Pomerania.

Cotlet Kashubian

Articol editat de Valentina Adam, 9 octombrie 2023, 08:12

Astăzi ne introducem în bucătăria regiunii Kashubia. Zona este renumită pentru bucătăria sa delicioasă, iar mâncărurile tradiționale regionale sunt ușor de preparat și sănătoase deoarece sunt făcute din ingrediente proaspete.

Baza bucătăriei populare au fost cartofii, produsele din cereale, legumele, peștele și laptele. Sarcina principală în pregătirea meselor a fost pur și simplu să se potolească foamea, nu să se răsfețe culinar, motiv pentru care preparatele din meniul Kashubian sunt simple, dar și hrănitoare și energice. Majoritatea produselor au fost din gospodăria proprie. De asemenea, comorile forestiere adunate au fost folosite cu plăcere: ciuperci, zmeură, afine și mure. Se consumau și căpșuni kashubiene, deoarece această regiune este un bazin de cultivare a căpșunilor.
Accesul facil la apă a însemnat că peștele, atât de apă sărată, cât și de apă dulce, a devenit ingredientul principal pe masă.  
Dintre legume predomină cartofii în diverse variante, dar și morcovii, sfecla și napul. În afară de pește, păsările de curte, în principal gâsca, sunt foarte populare.

În era chimizării agriculturii și a creșterii animalelor la scară industrială, produsele ecologice și bucătăriile tradiționale regionale devin din ce în ce mai populare
În multe locuri din Kashubia se pot degusta preparate după rețete transmise. Bucătăria kashubiană este în general simplă, săracă în grăsimi și pur și simplu gustoasă.

Un pește care apare din ce în ce mai rar pe mesele din Pomerania este codul (pòmùchel). Acesta este rezultatul introducerii de către Uniunea Europeană a limitelor restrictive la capturile acestei specii. Kashubienii mai în vârstă nu apreciază acest pește, deoarece cu ani în urmă era disponibil pe scară largă pe piață și s-au săturat de el.

O specialitate din Kashubia este  zylc. Se prepară după sacrificarea porcului, din carne proaspăt curățată și se consumă rece că aperitiv sau gustare la bere sau vodcă.

Zylc este o mâncare simplă.

Se curăță carnea, se toarnă apă rece peste ea și se adăugă condimente: piper, sare, dafin, ienibahar. Se gătește până se înmoaie. La sfârșitul gătitului, se adăugă legumele și ceapa.

Se scoate carnea din bulion, se îndepărtează oasele, se macină grosier sau se toacă. Bulionul se strecoară, se adaugă carnea și o ceapă tocată, se condimentează cu oțet și măghiran după gust. Fundul unui vas se tapetează cu morcovii scoși din bulion. Se toarnă bulionul și se lasă deoparte să se gelatinizeze.  Se taie în porții mici și se servește cu hrean sau oțet. Cum spuneam, la bere sau votcă, dar se poate consuma și fără acompaniament lichid.

Totuși, nu aceasta a fost rețeta pregătită pentru astăzi. Mi-am satisfăcut curiozitatea cu Cotlet Kashubian, pentru care ne trebuie:

– 350 de grame de carne de porc
– un cub de supă
– 200 de mililitri de smântână
– un ou
– un ardei gras roșu
– o ceapă mare
– o lingură de pătrunjel
– o lingură de condimente pentru carne
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.

Tăiați mușchiul de porc în felii, bateți ușor cu un ciocan de șnițele și asezonați cu condimente pentru carne.
Tăiați ardeiul, ceapa și usturoiul în bucăți mai mici și prăjiți în ulei de măsline încins timp de aproximativ 5 minute.
Turnați smântână peste legumele rumenite, adăugați un pahar cu apă și cubul de supă. Se fierbe cam 10 minute.
Se condimentează sosul cu piper și sare.

La final, prăjiți feliile de carne pe ambele părți într-o tigaie, turnați sosul peste ea și continuați gătitul timp de aproximativ 5 minute. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(koscioldlakazdego.plkaszubypolnocne.plprzepisy.pl)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei