Ascultă Radio România Reșița Live

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

Articol editat de Valentina Adam, 11 august 2023, 10:20

Astăzi vizităm Suedia pentru a prepara Cod prăjit cu cartofi și sos de icre. O altă mâncare de pește și un alt mod de-a găti cartofii. Iubesc această mâncare după ce am descoperit-o.

Cartofii îi fierb 10, maxim 15 minute, apoi i-am zdrobit cu o lingură de lemn, i-am așezat pe o tavă de cuptor și i-am prăjit la cuptor cu ulei de măsline, puțin usturoi, sare și ce ierburi am vrut. Până acum eu nu am mai mâncat cartofi pregătiți așa.

Dar să vă spun ce ne trebuie pentru patru persoane:
– un kg de cod proaspăt. Poate fi halibut, mahi sau eglefin.
– o cană de făină tip 550 considerată făină universală
– două ouă
– o jumătate de linguriță de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– o cană de pesmet
– trei linguri de ulei de rapiță sau orice alt ulei vegetal cu gust neutru
– trei linguri de unt.
Pentru cartofi zdrobiți crocanți ne trebuie:
– 10 cartofi de copt potriviți
– o linguriță și jumătate de sare
– trei linguri de ulei de masline de această dată
– trei căței de usturoi
– o lingură de cimbru, busuioc sau rozmarin, la alegere.
Ca să preparăm sos cremos de icre ne sunt necesare următoarele ingrediente:
– două linguri de icre proaspete
– o cană de smântână
– trei linguri de maioneză
– o lingură de suc de lămâie
– două linguri de mărar proaspăt tocat.

Mai punem deoparte, să avem la îndemână, o lămâie și o jumătate de legătură de mărar.

Spălăm cartofii după care îi fierbem într-o cratiță cu apă cu sare aproximativ 10-15 minute la foc mediu. Nu trebuie să fie moi. Preîncălzim cuptorul la 220- 230 de grade Celsius.. Punem hârtie de copt pe o tavă și așezăm pe ea cartofii Adăugăm ulei de măsline, sare, usturoi și ierburi. Se amestecă pentru ca toți cartofii sunt acoperiți cu ulei. Acum, folosim o lingură de lemn mai mare și zdrobim cu grijă cartofii. Nu trebuie zdrobiți complet. După această operație ar trebui să rămână o singură bucată.

Introducem tava în cuptor și coacem aproximativ 15 minute sau până încep să prindă o culoare aurie, frumoasă de-ți vine să-i mănânci din ochi.
Amestecați ingredientele pentru sosul cremos de icre într-un castron; smântână, maioneză, suc de lămâie, mărar proaspăt tocat și icrele. Puneți la frigider până când toate felurile de mâncare sunt gata.
Porționăm peștii și îi amestecăm  cu făina, sarea și piperul negru. Batem ouăle într-un castron. Pregătim pe o farfurie separată pesmetul.
Introducem bucățile de pește în făină, apoi în ou și la final în pesmet.

Încingem o tigaie în care am pus unt cu unt și ulei. După care dăm focul la mediu. Prăjim peștele aproximativ 3 minute pe fiecare parte până când capătă o culoare aurie frumoasă. Aveți grijă ca tigaia să nu se încingă prea mult. Serviți peștele cu cartofii zdrobiți crocanți, sos cremos de icre cu lămâie și mărar proaspăt tocat.

Smaklig måltid- se spune în suedeză ceea ce înseamnă, v-ați dat seama cu siguranță, poftă bună și mai adaug eu, să gătiți cu cel mai bun ingredient, dragostea!

Daniel Babun

(scandinaviansimpleeating.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă