Ascultă Radio România Reșița Live

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

Articol editat de Valentina Adam, 11 august 2023, 10:20

Astăzi vizităm Suedia pentru a prepara Cod prăjit cu cartofi și sos de icre. O altă mâncare de pește și un alt mod de-a găti cartofii. Iubesc această mâncare după ce am descoperit-o.

Cartofii îi fierb 10, maxim 15 minute, apoi i-am zdrobit cu o lingură de lemn, i-am așezat pe o tavă de cuptor și i-am prăjit la cuptor cu ulei de măsline, puțin usturoi, sare și ce ierburi am vrut. Până acum eu nu am mai mâncat cartofi pregătiți așa.

Dar să vă spun ce ne trebuie pentru patru persoane:
– un kg de cod proaspăt. Poate fi halibut, mahi sau eglefin.
– o cană de făină tip 550 considerată făină universală
– două ouă
– o jumătate de linguriță de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– o cană de pesmet
– trei linguri de ulei de rapiță sau orice alt ulei vegetal cu gust neutru
– trei linguri de unt.
Pentru cartofi zdrobiți crocanți ne trebuie:
– 10 cartofi de copt potriviți
– o linguriță și jumătate de sare
– trei linguri de ulei de masline de această dată
– trei căței de usturoi
– o lingură de cimbru, busuioc sau rozmarin, la alegere.
Ca să preparăm sos cremos de icre ne sunt necesare următoarele ingrediente:
– două linguri de icre proaspete
– o cană de smântână
– trei linguri de maioneză
– o lingură de suc de lămâie
– două linguri de mărar proaspăt tocat.

Mai punem deoparte, să avem la îndemână, o lămâie și o jumătate de legătură de mărar.

Spălăm cartofii după care îi fierbem într-o cratiță cu apă cu sare aproximativ 10-15 minute la foc mediu. Nu trebuie să fie moi. Preîncălzim cuptorul la 220- 230 de grade Celsius.. Punem hârtie de copt pe o tavă și așezăm pe ea cartofii Adăugăm ulei de măsline, sare, usturoi și ierburi. Se amestecă pentru ca toți cartofii sunt acoperiți cu ulei. Acum, folosim o lingură de lemn mai mare și zdrobim cu grijă cartofii. Nu trebuie zdrobiți complet. După această operație ar trebui să rămână o singură bucată.

Introducem tava în cuptor și coacem aproximativ 15 minute sau până încep să prindă o culoare aurie, frumoasă de-ți vine să-i mănânci din ochi.
Amestecați ingredientele pentru sosul cremos de icre într-un castron; smântână, maioneză, suc de lămâie, mărar proaspăt tocat și icrele. Puneți la frigider până când toate felurile de mâncare sunt gata.
Porționăm peștii și îi amestecăm  cu făina, sarea și piperul negru. Batem ouăle într-un castron. Pregătim pe o farfurie separată pesmetul.
Introducem bucățile de pește în făină, apoi în ou și la final în pesmet.

Încingem o tigaie în care am pus unt cu unt și ulei. După care dăm focul la mediu. Prăjim peștele aproximativ 3 minute pe fiecare parte până când capătă o culoare aurie frumoasă. Aveți grijă ca tigaia să nu se încingă prea mult. Serviți peștele cu cartofii zdrobiți crocanți, sos cremos de icre cu lămâie și mărar proaspăt tocat.

Smaklig måltid- se spune în suedeză ceea ce înseamnă, v-ați dat seama cu siguranță, poftă bună și mai adaug eu, să gătiți cu cel mai bun ingredient, dragostea!

Daniel Babun

(scandinaviansimpleeating.com)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei