Ascultă Radio România Reșița Live

Caserolă cu șuncă și ouă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem în formă. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.
Caracterul unei regiuni dă identitatea ei bucătăriei de acolo.
Astăzi vă propun o incursiune pe insula italiană Lampedusa. Ea este o insulă mică (împreună cu Linosa sunt singurele locuite din arhipelagul Pelagie. Insula are 20 de km de pământ arid, cu vedere la o mare strălucitoare. Tunisia este mai apropiată de Lampedusa decât Sicilia. Nu întâmplător pe ea se află Poarta Europei: un portal de cinci metri înălțime și trei metri lățime, simbolul unui destin, o poartă către o lume nouă și o amintire dedicată migranților morți în mare.

Caserolă cu șuncă și ouă

Articol editat de Valentina Adam, 15 octombrie 2023, 10:40

Caserolă cu șuncă și ouă este preparatul mediteraneean de astăzi.
Ca ingrediente folosim:

– 250 de gr de șuncă fiartă tăiată cuburi
– 100 de gr de unt tăiat tot cuburi
– 6 ouă
– doi ardei gras verde tocat
– o lingură de muştar măcinat
– 400 de ml de lapte
– 200 de gr de brânză
– 10 felii de pâine albă tăiată cuburi.

Într-o tigaie mare, căliți ardeiul verde în unt până se înmoaie. Scoateți ardeiul verde, dar se păstrează untul topit. Se pune pâinea și șunca și se rumenesc.
Se adauga ardeiul rezervat. Acum se ia o tavă sau o caserolă și se așează compoziția în ea.  Se pune și brânza și se gătesc încontinuare la foc mic până brânza se topește.

Bateți ouăle împreună cu laptele și semințele de muștar măcinate și se toarnă peste brânză. Acoperiți și lăsați să se răcească după care puneți recipientul la frigider peste noapte. A doua zi coaceți descoperit, la 180 de grade Celsius timp de 45 până la 55 de minute sau până când un cuțit introdus în centru iese curat.

Serviți preparatul cald, dar merge de minune și rece.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei