Ascultă Radio România Reșița Live

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate, inspirate din dieta mediteraneană – recunoscută pentru beneficiile ei asupra sănătății și longevității. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și gustoasă: Schiacciata cu cartofi și Grana Padano, un preparat clasic toscan reinterpretat într-o variantă sănătoasă și ușor de preparat.

Ingrediente pentru Schiacciata cu cartofi (4 porții)

  • 700 g cartofi
  • 150 g făină tip 00
  • 85–100 ml apă (în funcție de consistența cartofilor)
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 crenguțe rozmarin
  • 140 g Grana Padano ras
  • Sare și piper, după gust

Pentru maioneza cu Grana Padano:

  • 250 ml ulei vegetal
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță oțet de vin alb
  • 1 ou
  • ½ linguriță sare
  • 25 g Grana Padano

Mod de preparare pas cu pas

  1. Pregătirea bazei
    Curățați cartofii și dați 200 g pe răzătoarea mare. Amestecați cu făina, 100 g Grana Padano, rozmarin tocat, sare, piper și ulei. Adăugați treptat apă până obțineți o compoziție compactă.
  2. Montajul în tavă
    Tapetați o tavă 30×40 cm cu hârtie de copt unsă cu ulei și întindeți compoziția uniform. Tăiați restul de cartofi în felii foarte subțiri, uscați-i și așezați-i peste amestecul din tavă.
  3. Condimentare și coacere
    Presărați restul de Grana Padano și rozmarin, stropiți cu ulei și coaceți 40–45 minute la 200°C până se rumenește frumos.
  4. Prepararea maionezei cu Grana Padano
    Puneți în ordine într-un vas înalt: uleiul, sucul de lămâie, oțetul, oul și sarea. Folosiți blenderul de imersie pentru a obține o emulsie. Adăugați brânza și mixați din nou.
  5. Servire
    Scoateți Schiacciata din cuptor, lăsați să se răcească ușor și serviți alături de maioneza fină cu Grana Padano.

Sănătos, echilibrat și plin de savoare

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Articol editat de Radio Resita, 14 iunie 2025, 07:00

Ingrediente pentru Schiacciata cu cartofi (4 porții)

  • 700 g cartofi
  • 150 g făină tip 00
  • 85–100 ml apă (în funcție de consistența cartofilor)
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 crenguțe rozmarin
  • 140 g Grana Padano ras
  • Sare și piper, după gust

Pentru maioneza cu Grana Padano:

  • 250 ml ulei vegetal
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță oțet de vin alb
  • 1 ou
  • ½ linguriță sare
  • 25 g Grana Padano

Mod de preparare pas cu pas

  1. Pregătirea bazei
    Curățați cartofii și dați 200 g pe răzătoarea mare. Amestecați cu făina, 100 g Grana Padano, rozmarin tocat, sare, piper și ulei. Adăugați treptat apă până obțineți o compoziție compactă.
  2. Montajul în tavă
    Tapetați o tavă 30×40 cm cu hârtie de copt unsă cu ulei și întindeți compoziția uniform. Tăiați restul de cartofi în felii foarte subțiri, uscați-i și așezați-i peste amestecul din tavă.
  3. Condimentare și coacere
    Presărați restul de Grana Padano și rozmarin, stropiți cu ulei și coaceți 40–45 minute la 200°C până se rumenește frumos.
  4. Prepararea maionezei cu Grana Padano
    Puneți în ordine într-un vas înalt: uleiul, sucul de lămâie, oțetul, oul și sarea. Folosiți blenderul de imersie pentru a obține o emulsie. Adăugați brânza și mixați din nou.
  5. Servire
    Scoateți Schiacciata din cuptor, lăsați să se răcească ușor și serviți alături de maioneza fină cu Grana Padano.

Sănătos, echilibrat și plin de savoare

Această rețetă este un exemplu perfect de bucătărie mediteraneană – simplă, bazată pe ingrediente naturale, cu texturi crocante, arome intense și brânză de calitate. Fie că o servești ca fel principal sau gustare, Schiacciata cu Grana Padano este o opțiune ideală pentru weekenduri fără stres, dar pline de gust.

Poftă bună și… bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă!

Daniel Babun

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă