Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de porc suculenta cu orez copt

Pentru fiecare zi de luni preparăm, savurăm și ne delectăm cu câte o porție de mâncare creată de europeni. Căutăm rețetele făcute de cei care au fost în vechime pe Bătrânul Continent, rețete care au stat la baza gastronomie europene moderne, dar nu uităm nici gusturile contemporane.
Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar ne aducem aminte că majoritatea s-au influențat unele pe altele.
Bucătăria europeană se află la loc de cinste în gastronomia mondială, deoarece și-a pus amprenta pe cele mai multe preparate de pe Mapamond.

Carne de porc suculenta cu orez copt

Articol editat de Radio Resita, 18 decembrie 2023, 09:02

Astăzi punem punct incursiunii gastronomice în Bulgaria.Nu există bulgar care să nu iubească musaca, salatele, chiftelele, banitsa în toate soiurile, caserolele, guzlemi sau tutmanik cald, abia scos din cuptor. Mai interesant este că nu există străin care să fi gustat din manji, adică mâncărurile lor și să nu se fi îndrăgostit de ele.
Bucătăria națională bulgară este bogată, caldă, generoasă și pregătită cu multă dragoste. Spre exemplu, condimentul tipic pentru fasole și linte este hreanul, pentru fasole verde si dovlecei – fenicul, supele de pește se aromatizeaza cu cimbru și devesil- cum spun ei leușteanului, iar cărnurile înabușite sunt aromate cu tarhon.
În mod tradițional, peștele este prăjit sau înăbușit, iar peștele mai gras se face la grătar. Păsările se prepară sub formă de tocane, supe, prăjite la cuptor sau la grătar.

Micul dejun tradițional era de obicei ceva făcut din aluat. De exemplu, produse de patiserie, chifle, gogoși, plăcinte. Alături de ele sunt tutmaniki, katmi, clătite, kurabia, biscuiți de casă și altele.
Tradiționali sunt cârnații uscați precum sudjuci și dado.
Mâncărurile coapte sunt și ele tradiționale. Este vorba despre pui cu orez la cuptor, pui cu cartofi, varză murată cu porc.
Bucătarii bulgari sunt renumiți în special pentru priceperea lor în a face legume umplute. În general, legumele din bucătăria bulgară sunt perfect combinate cu produse lactate și făină, carne și pește.
Tradițiile în prepararea deserturilor nu sunt foarte speciale. De obicei se preparau deserturi simple cu paste. În fiecare zi, familiile pun pe masă fructe proaspete, compot sau fructe uscate.
Pe masa sa, bulgarul pune anumite preparate legate de sărbătorile din calendarul bisericesc. De Crăciun se mănâncă sarmii- cum le zic sarmalelor, ardeii umpluți cu fasole sau orez în ajunul Crăciunului, preparatele cu varză murată în general, halva.
Ca băuturi, bulgarii produc vinuri și țuică.
Bulgarul modern mănâncă adesea pizza, spaghete, sushi, paella. Asta nu înseamnă că bucătăria tradițională rămâne pe plan secund. Dimpotrivă. Dragostea pentru sărbătorile bulgărești rămâne vie și în inimile tinerilor, care acordă din ce în ce mai multă atenție delicioaselor mâncăruri gătite de bunica lor.

Carne de porc suculenta cu orez copt este rețeta gătită de Crăciun. Se folosesc:
– 600 de gr de ceafă sau piept de porc
– două căni de orez
– două cepe
– o linguriță de turmeric
– 50 de ml de ulei de măsline
– sare, piper, bulion și cimbru.

Alegeți o bucată de carne dezosată. Eu prefer părțile mai grase, cum ar fi ceafa sau pieptul de porc, deoarece carnea nu se usucă atât de mult și este mai fragedă.
Tăiați bucăți carnea, o puneți într-o oală cu apă și se ține la fiert timp de 30 de minute, degresând periodic.
Spălați orezul într-o strecurătoare sub jet de apă rece până când apa devine limpede. Cele două cepe se curăță și se taie în bucăți mici. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline și se dinstuie ceapa până se înmoaie. Tot în tigaie se adaugă orezul și se prăjește câteva minute până când devine sticlos.

Se condimentează cu sare, piper, turmeric și cimbru și se ia de pe foc. Se strecoară bucățile de carne și se pun în tigaia cu orez condimentat și ceapă. După aceea se toarnă bulion de legume și se amestecă. Tigaia se pune în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius. Va rămâne înăuntru apână când orezul este gata.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(matekitchen.comrecepti.gotvach.bg)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie