27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului 

În urmă cu opt decenii a început cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Șase milioane de evrei au suferit cruzimea umană declanșată de regimul nazist: bătrâni, copii, părinți… 

În după-amiaza zilei de 27 ianuarie, porțile lagărului de la Auschwitz s-au deschis, iar cei care au supraviețuit, au fost eliberați de armata sovietică. 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. 

Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor, care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului. 

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare “Holocaustul şi Naţiunile Unite” şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului. 
 
Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului a stabilit în timp o reţea globală de parteneri şi a dezvoltat iniţiative versatile incluzând resurse educaţionale, programe de dezvoltare profesională, o serie de filme, discuţii şi expoziţii. 

Organizaţia Naţiunilor Unite îndeamnă statele membre să le prezinte generaţiilor viitoare lecţiile Holocaustului, pentru a preveni actele de genocid. 

După 77 de ani de la Holocaust, avem datoria de a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni. 

De același autor

Related Articles