[FOTO-AUDIO] Sunete angelice la Bocşa: Recital de harpă susţinut de Rozalia Pataki!

După o lungă perioadă de pauză culturală, Bocşa beneficiază de un început de săptămână absolut special, o nouă întâlnire cu muzica, de această dată cu muzica de harpă interpretată de artistul instrumentist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Rozalia Pataki!

Recitalul a fost susţinut în condiţii de distanţare fizică şi cu măsurile impuse de starea de alertă, dar a reuşit să apropie sufleteşte publicul prezent. Coordonatorul manifestării, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ, despre eveniment:

Dan Liuţ

Concertul susţinut în Parcul Pescăruş din Bocşa Română, a întrunit alături spectatori nu doar din urbe ci şi din Reşiţa şi împrejurimi. Cum a fost pentru ei acest recital am aflat de la unii dintre aceştia:

Impresii din public

Amfitrionul serii a fost însă artistul instrumentist Rozalia Pataki care a reuşit să ţină publicul pe scaune pentru mai bine de o oră, cu o paletă diversă din opera marilor clasici:

Rozalia Pataki

***

Sufletul acestui eveniment, care de-a lungul anilor a făcut o tradiţie organizând astfel de manifestări este Dan Liuţ, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură.

Domnia sa ne-a declarat:

„După ploaie, iată că vine şi vremea bună şi cu bucurie vă aducem la cunoştinţă faptul că vom avea un eveniment cultural la Bocşa, după lunga pauză provocată de virusul Copvid 19.

Nu este unul oarecare, ci unul ce face cinste oraşului nostru, unul pe care iubitorii muzicii bune credem că-l aşteaptă cu nerăbdare, iar ineditul este dat de faptul că vom avea o locaţie pe care nu am folosit-o până acum: scena în aer liber din Parcul „Pescăruş”, luni 17 august de la ora 19:00.

RECITALUL DE HARPĂ, SUSŢINUT DE ROZALIA PATAKI, este organizat de Primăria oraşului Bocşa, Consiliul Local Bocşa, Casa Orăşenească de Cultură şi de Rozalia Pataki.

Păstrarea distanţei fizice şi purtarea măştii sunt obligatorii!

INTRAREA LIBERĂ şi accesul se face în funcţie de numărul locurilor disponibile, adaptate situaţiei de Covid 19!

Aşadar, iubitorii de muzică bună din Bocşa şi din împrejurimi sunt aşteptaţi la un concert de organizatori cu prietenie pe pandemie.

Rozalia Pataki s-a născut în anul 1987 la Reşiţa. A început studiul harpei la vârsta de zece ani, în cadrul Colegiului Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara, cu profesor Stella Dinulescu, de a cărei îndrumare a beneficiat inclusiv pe parcursul studiilor universitare finalizate la Facultatea de Muzică – Universitatea de Vest din Timişoara.

Apoi, în anul 2010, şi-a finalizat studiile de master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ muzical superior, sub îndrumarea profesor universitar dr. Ştefana Graţiela Negruţiu, la secţia de Stilistică a interpretarii muzicale – muzică de cameră.

A participat la olimpiadele zonale, unde a câştigat Premiul al II-lea (Deva) şi Premiul I (Timişoara). Din palmaresul competiţional al tinerei artiste menţionăm, de asemenea: Menţiune la Concursul Internaţional “Eugen Coca” (Chişinău, 2004), Premiul I la Festivalul-Concurs “Johann Sebastian Bach” (Cluj-Napoca, ediţiile 2003 – 2006).

Abordează stiluri şi genuri muzicale diferite, atât în domeniul muzicii de cameră, cât şi al concertului cu acompaniament de orchestră. A susţinut recitaluri solistice şi în cadrul unor manifestări artistice, precum: Festivalul Muzicii de Cameră – Timişoara, Festivalul “Nichita Stănescu”, Festivalul Internaţional “Craiova Muzicală” (ediţia a 40-a, 2013), Zilele Muzicale Aniversare (67 de ani de existenţă a Filarmonicii de Stat “Oltenia” Craiova) – recital susţinut în aprilie 2014, în incinta Salonului Minerva.

A concertat la Timişoara alături de Orchestra Filarmonicii “Banatul” şi de Orchestra Facultăţii de Muzică. În perioada când a fost angajată în Orchestra Filarmonicii “Banatul”, Rozalia Pataki a colaborat cu diferite orchestre filarmonice din ţară (Arad, Craiova, Piteşti etc.), în prezent activând ca artist instrumentist în Orchestra Filarmonicii “Oltenia”.

Foto: Radio Romania Resita

De același autor

Related Articles