Ziua Europei a fost marcată în avans la Biblioteca Germană, Colegiul Naţional Diaconovici-Tietz şi Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin

Manifestările culturale dedicate zilei de 9 Mai – ziua Europei au început la Reşiţa deja cu o zi înainte.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu Uniunea Europeană.

După ce data de 5 mai a fost destinată Consiliul Europei, miercuri, 8 mai cu doar o zi înainte de data propriu-zisă a aniversării Europei, la Reşiţa au debutat în avans manifestările dedicate acestui amplu eveniment istoric.

Pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Ţigla – organizatorul şi coordonatorul principal al ciclului de activităţi:

Iată că mai multe evenimente dedicate zile Europei și a tot ceea ce înseamnă sărbătorile sau comemorarea în aceste zile de 8, 9 și 10 s-au desfășurat la inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.

Prima manifestare, de fapt, s-a desfășurat la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” unde am asistat la o întâlnire dedicată zilei Europei și tot ceea ce înseamnă Europa în clasa a VII-a B urmată fiind de o nouă ediție a expoziției „Cu penelul pe cerul Europei”, o manifestare devenită deja tradițională în arealul artei plastice din Reșița. Iată de 17 ani organizăm astfel de evenimente, de data aceasta participând un număr mare de artiști plastici din Reșița și nu numai.

La Biblioteca germană „Alexander Tietz” s a desfășurat o întâlnire cu istoria și cu prezentul. Florica Molnar și Mihaela Martin – cadre didactice de istorie în municipiului Reșița au prezentat importanța acestor zile de 8, 9 și 10 mai, urmate fiind de părintele protopop emerit Petru Berbentia, care a vorbit despre Europa prin ochii cum a văzut-o dânsul.

Aceste manifestări care se doresc a fi perpetuate și în viitor”.

9 Mai este o zi de bucurie pentru români din trei motive bine întemeiate, a precizat şeful Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, Trifu Vuiţa:

Ziua de 9 Mai are o triplă valență istorică: este zi a Europei, dar reprezintă și Ziua Independenței Naționale a României – 9 Mai 1877 când România a devenit un stat independent și reprezintă şi sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial. În fiecare an suntem gazda și vom fi onorați să găzduim și pe viitor acest acest eveniment„.

Evenimentul de la Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin s-a încheiat cu o prezentare de dansuri populare germane a Ansamblului „Genţiana” al Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa:

Manifestările dedicate zilei Europei vor continua la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” vineri, 10 mai de la ora 10.00 cu proiectul „Europa celor 27”, când conform tradiţiei fiecare clasă din ciclul primar, gimnazial și liceal, va prezenta simbolic în curtea unităţii de învăţământ, una din ţările componente ale Uniunii Europene.

***

Ştirea iniţială:

Ziua Europei – 9 Mai va fi aniversată miercuri, 8 mai de la ora 16.30 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița.

Vorbim despre România și Europa: Trei zile importante în istoria țării: 8 – 9 – 10 mai. La dezbatere participă în calitate de invitați profesorii de istorie Florica Molnar de la Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din Reșița și Mihaela Martin – Centrul Universitar UBB Reșița, precum și pr. iconom stavrofor Petru Berbentia – protopop ortodox emerit de Reșița„, a transmis pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor.

În cadrul evenimentului va fi prezentată o expoziție de filatelie având ca tematică „Europa”, din colecția Erwin Josef Țigla.

Incursiuni muzicale vor fi susţinute de: prof. Diana Silaghi, Ian Dinuț și Vera Iovicin.

Activităţile Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin şi a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor dedicate Zilei Europei se derulează şi în parteneriat cu Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa în decursul zilelor de 8, 9 şi 10 mai 2024 cu o serie de manifestări:

  • 8 mai 2024, ora 11.00 activitate interactivă dedicată Zilei Europei împreună cu elevii clasei a VII-a B în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Reșița, invitat domnul Erwin Țigla.
  •  9 mai 2024, „Să vorbim despre semnificația Zilei de 9 mai în România și Europa”, lecții deschise, prezentări, dezbateri, activități interactive desfășurate în orele de dirigenție.
  • 10 mai 2024, ora 10.00 Proiectul „tradiție” al școlii noastre, „Europa celor 27”. Astfel, conform tragerii la sorți, fiecare clasă din ciclul primar (începând cu clasa a III-a), gimnazial și liceal, va prezenta în curtea școlii, țara pe care a extras-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles