Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO/FOTO] Ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac.

[AUDIO/FOTO] Ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat

Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2022, 08:38 / actualizat: 15 martie 2023, 13:47

V-ați pus vreodata întrebarea de ce sunt mai mulți bărbați în gastronomie decât femei? Nu neapărat că sunt mai buni bucătari, dar într-o bucătărie de restaurant este foarte greu, îți trebuie multă putere, rezistență, și…nervi tari. În altă ordine de idei majoritatea bărbaților nu prea cântăresc ingredientele și pun după ochi. Dacă vorbim strict de bucătăria familială, femeile, pe lângă mâncare mai fac și alte treburi gospodărești. Prin periplurile mele prin Italia am văzut că majoritatea bărbaților care găteau și cântau. Este și cântatul un ingredient care face mâncarea mai gustoasă, pentru că atunci cand cânti te detașezi de alte griji. Gata cu vorba și să ne apucăm de treaba.

M-am gândit să vă propun pentru rubrica rezervată astăzi rețetei emisiunii o ciorbă uşoară, gustoasă şi apetisantă, ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat. Încă se mai găsesc frunze de sfeclă fragede prin grădini. De la început vă spun că vom avea nevoie de un ciolan afumat. Pregătim orezul,  două cepe feliate, doi căţei de usturoi pe care-i zdrobim, un morcov feliat şi el, ulei, sare, piper, smântână şi binenţeles frunze de sfeclă. Putem să l-e înlocuim cu frunze de salată, spanac, varză kale. Mai putem adăuga la final pătrunjel sau leuştean tocat.

Începem prin a scoate şoricul de pe ciolan și îl feliem ca să de-a  aromă de afumătură. Luăm şoricul şi-l punem într-o oală. Puneţi cât ulei consideraţi fiecare și aprinde-ţi focul la minim. Într-un alt recipient turnăm apă şi-l aşezăm pe foc mare. După ce şoricul şi-a lăsat aromele punem ceapa, usturoiul,  morcovul, sarea şi piperul. Ne concentrăm pe legume şi le amestecăm să nu se ardă. Când ceapa a devenit translucidă turnăm din apa pusă la fiert. Cam 3-4 degete peste legume şi lăsăm să fiarbă în linişte într-e 20 şi 30 de minute. După acest interval adăugăm cam două linguri de orez. Dacă este orez de calitate nu este necesar să-l spălăm. În apa pusă la fiert opărim cam 3 minute frunzele de sfeclă. Le scoatem pe un tocător şi le tăiem mai grosier. La trecerea a aproximativ 10 minute de când am pus orezul turnăm în oală şi frunzele de sfeclă tocate. Lăsăm să mai fiarbă împreună cam 3-4 minute şi tragem oala de pe foc pentru ca ingredientele să se odihnească şi să-şi transmită aromele.

Acum intră în scenă smântâna, pe care diluăm cu puţină apa. Turnăm jumătate de polonic de ciorbă, pe cât posibil doar lichid şi amestecăm sârguincios. Mai turnăm încă un polonic, amestecăm şi mai punem un polonic de lichid peste smântână. Operaţia este necesară pentru a nu se face cocoloaşe. Transferăm această compoziţie în oala cu ciorbă, amestecăm blând. Punem pătrunjel sau leuştean tocat şi după 2 minute se poate servi, dacă dorim cu pâine. Eu am mâncat o porţie caldă şi a doua zi una rece. Cea rece mi-a plăcut mai mult. Să vă fie de bine. A, era să uit. Ciolanul jupuit de șoric îl puteți găti la cuptor. Eu l-am fiert și a avut succes.

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale