[FOTO] Cum se sărbătorea 23 august înainte de 1989. Care este semnificaţia zilei ?

Ziua de 23 august a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, atunci când se organizau tot felul de activităţi în „cinstea” lui Nicolae Ceauşescu.

Ziua de 23 august a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, atunci când se organizau tot felul de activităţi în „cinstea” lui Nicolae Ceauşescu.

Ziua de 23 august era sărbătoarea naţională a României înainte de 1989. Tânăra generaţie ar trebui să ştie cât de mult se muncea pentru aceste demonstraţii care aveau loc pe stadioane. Era un adevărat show de preaslăvire a conducătorului.

Elevii, artiştii, dar şi muncitorii din uzine, cu toţii erau obligaţi să participe la demonstraţiile în cinstea cuplului dictatorial pe 23 august.

Tovarăşii activişti erau foarte atenţi ca totul să iasă perfect.

După ce se termina demonstraţia, românii începeau adevărata petrecere.

Pe drum erau tonete cu mici, cremvuşti, eugenii şi Pepsi. După ce s-a terminat totul, am abandonat steagurile şi ne-am dus la tonete. Cu toate acestea, nimeni nu ne-a întrebat a doua zi unde erau steagurile. Exista o dedublare: mă duceam la demonstraţie, dar în momentul în care simţeam că totul s-a terminat voiam să mă bucur de acea zi: 23 august după-amiaza însemna tarafuri şi grătaruri. Probabil o imagine idilică pentru mulţi dar cei care au muncit pe stadioane în perioada comunistă nu vor uita niciodată această sărbatoare„, subliniază un interlocutor.

În prezent, majoritatea tinerilor din România nu cunosc semnificaţia zilei de 23 august. Oamenii consideră că românii şi-au pierdut simţul civic.

Cred că indiferent de perioada anului, de cât de ocupaţi suntem, aniversarea unor zile istorice importante trebuie să rămână o preocupare principală. Vă dau câteva exemple: În Bulgaria se sărbătoreşte ziua slavonismului, o zi sacrosantă în care aniversare presupune mobilizare şi interes, pentru maghiari ziua Sfântului Ştefan este foarte importantă, pe 3 octombrie, Ziua Unificării Germane, Tag der Deutschen Einheit, nemţii ies pe străzile Berlinului şi ale marilor oraşe din ţară. Cred că românii şi-au pierdut simţul participării la o viaţă civică. El este încă latent, poate un concurs al şcolii, al presei şi al societăţii civile în general, ar putea să ne ajute să ne păstrăm identitatea. naţională. Aşadar, ziua de 23 august trebuie comemorată„, a spus un alt cetăţean.

În opinia cetăţenilor, comemorările unor zile istorie importante sunt încercările unui popor de a se afirma. Aşadar, orice român ar trebui să cunoască semnificaţia zilei de 23 august.

23 august este important din două puncte de vedere pentru români. Pe 23 august 1939 se semnează la Moscova celebrul pact Ribbentrop Molotov care marchează istoria europeană şi celebrul protocol secret care ne afectează în mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregăteşte şocul psihologic din vara anului 1940 pentru români. În al doilea rând, pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva foştilor aliaţi, nemţii„, explică istoricii.

Sursa: romanialibera.ro

De același autor

Related Articles