Control de urgenţă la AQUATIM după fenomenele extreme şi poluarea râului Bega
La această oră, specialiști ai Gărzii de Mediu și Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) desfășoară un control coordonat la AQUATIM, operatorul regional de apă-canal din Timișoara.

Articol editat de Mirabela Afronie, 11 iulie 2025, 12:10
Scopul este evaluarea situației generate de precipitațiile extreme din ultimele zile și evitarea unor efecte ecologice grave, precum poluarea râului Bega.
Cauzele incidentului ecologic
Ploile abundente au activat automat pompele de furtună pentru situații de urgență, un mecanism esențial care împiedică inundarea stației de epurare din Timișoara. Din păcate, cantitatea foarte mare de apă neepurată evacuată într-un timp scurt, combinată cu temperaturile ridicate ale aerului și apei, a dus la apariția fenomenului de mortalitate piscicolă surprins în imagini de localnici.
Impactul asupra mediului acvatic
Fenomenul mortalității peștișorilor în aval de stația de epurare Timișoara se repetă de fiecare dată când se înregistrează precipitații puternice și temperaturi crescute. Aceste condiții creează un mediu toxic pentru fauna acvatică, afectând echilibrul ecologic al râului Bega.
Măsuri și acțiuni imediate
Reprezentanții ABA Banat și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș colaborează îndeaproape cu operatorul regional AQUATIM și alte instituții implicate pentru a gestiona incidentul. Sunt organizate acțiuni de colectare și neutralizare a faunei piscicole moarte și monitorizarea atentă a calității apei pe întregul sector afectat, până la secțiunea de frontieră Otelec.