„Ana lui Slavici”, Ioana Bulcă a plecat la soțul ei, Szobi Cseh!
‘’Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 9 iulie, inegalabila actriță Ioana Bulcă a încetat din viață.

Articol editat de Anca Bălălău, 9 iulie 2025, 15:28
Ioana Bulcă a făcut parte, timp de peste 40 de ani, din trupa Teatrului Național București, dar a fost și o foarte valoroasă actriță de film, colaborând de-a lungul carierei sale cu regizori de renume ai cinematografiei românești și interpretând roluri memorabile: Midia în Zodia Fecioarei (1966), Doamna Stanca în Mihai Viteazul (1970), blonda în Astă seară dansăm în familie (1972), Margareta în Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Aristizza în Restul e tăcere (2007, regia Nae Caranfil) – rol pentru care a fost premiată cu Premiul Gopo, ca „cea mai bună actriţă a anului 2008″.
Pe scena Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București a interpretat o pleiadă de roluri importante și diverse (https://www.tnb.ro/ro/ioana-bulca), ultimul dintre acestea fiind Lotta Bainbridge în piesa „Așteptând la Arlechin” de Noel Coward, regia Ion Cojar. Întreaga echipă a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București o va păstra în amintire și va menține vie imaginea ei pentru generațiile care urmează ! Dumnezeu s-o odinhească în pace!
Pentru cei care vor să aducă un ultim omagiu actriței Ioana Bulcă, sicriul va fi depus începând de astăzi, ora 15:00 la capela Cimitirului Bellu din București.’’
De astăzi, suntem mai puțini cu un Artist! Un nume care a ținut generații întregi în bucuria și emoția spectacolelor și filmelor în care a jucat, Ioana Bulcă!
Ioana Bulcă s-a născut la 7 ianuarie 1936, în Podari, judeţul Dolj. Şi-a petrecut copilăria la Sibiu şi a absolvit Liceul teoretic din acelaşi oraş.
A absolvit IATC, clasa profesor Ion Finteşteanu, asistent Sanda Manu, în 1957. După absolvire a jucat timp de doi ani pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în piese precum ”Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Dinu Cernescu ş.a.
În perioada în care era studentă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC), la 18 ani şi jumătate, fiind în anul I, se prezintă la un casting pentru „Moara cu noroc” după romanul lui Ion Slavici, este descoperită de regizorul Victor Iliu, care afirmă când o vede „Asta-i Ana lui Slavici!” şi nimeni nu mai dă nici o probă.
Era ultimul protagonist în viață al capodoperei românești „Moara cu noroc”, o actriță care fascina prin simpla prezență, o doamnă a scenei și ecranului care a trăit cu demnitate, fidelă adevărului, frumuseții și valorilor care dau sens vieții.
De asemenea, într-o distribuție de excepție a interpretat și rolul Margareta în „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, o prezență marcantă în cinematografia românească.
Extraordinarul ei recital actoricesc în filmul „Restul e tăcere” al lui Nae Caranfil a fost dovada vie a talentului său imens. Chiar dacă rolul nu era principal, prezența ei a fost atât de puternică, încât i-a adus Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în anul 2008.
Nae Caranfil a scris acel rol special pentru ea – și doar ea putea să-l întruchipeze cu atâta forță și sensibilitate.
„Mă mândresc cu acest rol, care nu este unul principal, dar este unul puternic. De atunci nu am mai făcut nimic, la noi, la actori, totdeauna totul a fost întâmplător. Am făcut roluri importante, care rămân. Muream de mult la ce evenimente au trecut peste noi, dar lupta pentru adevăr şi pentru frumos m-a ţinut dreaptă şi vie. Important este să îmbătrâneşti cu demnitate, cu şira spinării dreaptă.”mărturisea regretata actriță într-un interviu acordat Elenei Loreta Popa.
În 2004, preşedintele României i-a conferit conferă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Ioana Bulcă a fost membru fondator al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).
A fost căsătorită cu actorul-cascador Szobi Cseh, prima sa soție și a fost colegă de generație, promoția 1957, cu Florin Piersic, alături de care a format un cuplu artistic apreciat, atât pe scenă, cât și pe ecran, devenind în timp prieteni apropiați.
Fiul ei, Francesco Alessandro Bulcă, care a apărut în filmele Serata – 1971, Astă-seară dansăm în familie – 1972, a devenit medic primar chirurg, la Spitalul de Urgență Floreasca, din București.
„În artă și în viață, ceea ce contează este să fii drept, să lupți pentru adevăr și să nu-ți pleci niciodată fruntea”, mărturisea actrița care face parte din istoria teatrului și filmului românesc, Ioana Bulcă!
Drum lin în lumină!