Ascultă Radio România Reșița Live

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete transmise din generație în generație. Astăzi, vă propunem o alternativă sănătoasă și plină de gust: sandwich-uri coapte cu falafel, completate de o salată vibrantă cu ardei prăjiți și un sos tahini cremos.

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 2 iulie 2025, 05:06

Falafel – simbolul bucătăriei orientale

Originar din Egipt, dar popularizat în întreaga regiune, falafelul este preparat din năut și ierburi aromatice. Este perfect pentru vegetarieni și iubitorii de arome intense. Varianta noastră este coaptă, nu prăjită, dar la fel de gustoasă și mai sănătoasă.

Ingrediente pentru falafel:

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 conservă de năut (bine scurs și uscat)
  • Frunze și tulpini de coriandru proaspăt
  • ½ ceapă galbenă tocată
  • 2 linguri făină universală
  • 4 căței de usturoi tocați
  • 1 lingură chimen măcinat
  • 2 lingurițe coriandru măcinat
  • 1 lingură sare (preferabil cușer)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriță piper Cayenne
  • ¼ linguriță scorțișoară
  • ¼ linguriță bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru salata de ardei prăjiți:

  • 2 ardei grași (fâșii de 1 cm)
  • 1 ceapă galbenă mică feliată
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare, piper negru
  • 1 castravete murat
  • Coriandru tocat
  • 1 lingură suc de lămâie

Ingrediente pentru sos tahini:

  • 2 linguri pastă de susan (tahini)
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 cățel de usturoi ras
  • Apă (pentru consistență)
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 210°C și ungeți tava cu ulei de măsline.
  2. Falafelul – Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie până obțineți o compoziție texturată. Formați 16 bile și așezați-le pe tavă.
  3. Pe o tavă separată, puneți ardeii și ceapa, stropiți cu ulei și condimentați.
  4. Coaceți ambele tăvi 10 minute, întoarceți ingredientele și mai coaceți 10–15 minute până când falafelul e auriu și legumele sunt fragede.
  5. Sos tahini – Amestecați ingredientele într-un bol și reglați consistența cu apă.
  6. Salata de ardei prăjiți – Combinați legumele prăjite cu coriandru, castravete murat și suc de lămâie.
  7. Asamblare – Tăiați chiflele, ungeți-le cu tahini, adăugați salata și bilele de falafel încălzite.

Sfat util:

Pregătiți totul în avans și păstrați separat la frigider. Înainte de servire, încălziți falafelul 10 minute la 200°C – va redeveni crocant și delicios!

Daniel Babun

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească