Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete transmise din generație în generație. Astăzi, vă propunem o alternativă sănătoasă și plină de gust: sandwich-uri coapte cu falafel, completate de o salată vibrantă cu ardei prăjiți și un sos tahini cremos.

Articol editat de Valentina Adam, 2 iulie 2025, 05:06
Falafel – simbolul bucătăriei orientale
Originar din Egipt, dar popularizat în întreaga regiune, falafelul este preparat din năut și ierburi aromatice. Este perfect pentru vegetarieni și iubitorii de arome intense. Varianta noastră este coaptă, nu prăjită, dar la fel de gustoasă și mai sănătoasă.
Ingrediente pentru falafel:
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 conservă de năut (bine scurs și uscat)
- Frunze și tulpini de coriandru proaspăt
- ½ ceapă galbenă tocată
- 2 linguri făină universală
- 4 căței de usturoi tocați
- 1 lingură chimen măcinat
- 2 lingurițe coriandru măcinat
- 1 lingură sare (preferabil cușer)
- 1 lingură suc de lămâie
- ½ linguriță piper Cayenne
- ¼ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru salata de ardei prăjiți:
- 2 ardei grași (fâșii de 1 cm)
- 1 ceapă galbenă mică feliată
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare, piper negru
- 1 castravete murat
- Coriandru tocat
- 1 lingură suc de lămâie
Ingrediente pentru sos tahini:
- 2 linguri pastă de susan (tahini)
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi ras
- Apă (pentru consistență)
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 210°C și ungeți tava cu ulei de măsline.
- Falafelul – Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie până obțineți o compoziție texturată. Formați 16 bile și așezați-le pe tavă.
- Pe o tavă separată, puneți ardeii și ceapa, stropiți cu ulei și condimentați.
- Coaceți ambele tăvi 10 minute, întoarceți ingredientele și mai coaceți 10–15 minute până când falafelul e auriu și legumele sunt fragede.
- Sos tahini – Amestecați ingredientele într-un bol și reglați consistența cu apă.
- Salata de ardei prăjiți – Combinați legumele prăjite cu coriandru, castravete murat și suc de lămâie.
- Asamblare – Tăiați chiflele, ungeți-le cu tahini, adăugați salata și bilele de falafel încălzite.
Sfat util:
Pregătiți totul în avans și păstrați separat la frigider. Înainte de servire, încălziți falafelul 10 minute la 200°C – va redeveni crocant și delicios!
Daniel Babun