Ascultă Radio România Reșița Live

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.
Bucataria din Procida și Ischia sunt echilibrul perfect între darurile mării și cele ale pământului.
Când vorbim despre cele trei insule ne amintim imediat de culorile pastelate ale caselor Corricella.

Paste Bucatini cu carne de iepure

Articol editat de Radio Resita, 30 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 9:40

Cea mai intensă culoare este cea a lămâilor caracteristice din care se  produce Limoncello.
Lămâile sunt folosite pentru a face băuturi, pentru a aroma rețete locale dar și deserturi.
Salata de lămâie este o rețetă simplă și autentică, făcută cu felii de lămâie, usturoi, ulei de măsline, ardei iute, mentă și sare.

Peștii și fructele de mare delicioase sunt ingrediente foarte des folosite în gastronomia Golfului Napoli din Marea Tireniană.

De la gusturile intense ale peștelui proaspăt și ale fructelor de mare delicioase și până la aromele de citrice toate străbat insulele Golfului Napoli din Marea Tireniană.

Paste Bucatini cu carne de iepure este preparatul din insulele Procida și Ischia.

Se iau următoarele ingrediente:
– un iepure, tăiat în bucăți
– 4 căței de usturoi curățați de coajă
– 500 de ml de vin alb sec și aromat
– un ardei iute roșu proaspăt
– o crenguță de frunze de rozmarin
– o lingură de cimbru proaspăt sau o linguriță de cimbru uscat
– o linguriță de măghiran uscat
– sare de mare și piper negru proaspăt râșnit
– făină universală pentru înfăinarea bucăților de iepure
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– 400 de gr de roșii cherry tăiate în jumătate și fără semințe
– 400 de gr de paste bucatini. Se pot folosi și spaghete, penne și fusilli.

Spălați bucățile de iepure și îndepărtați ficatul și rinichii și lăsăți-le deoparte. Marinați carnea în 200 de ml de vin alb timp de două ore sau peste noapte. Apoi se scurge și se usucă cu hârtie de bucătărie. Se poate adăuga și niște cimbru și măghiran.
Spălați și tăiați roșiile în jumătate și îndepărtați semințele. Se spală și se toacă ierburile și se curăță usturoiul.
Încinge-ți uleiul de măsline într-o tigaie sau o cratiță de fontă cu fundul greu. Se adaugă usturoiul și se călește un minut sau două până când usturoiul devine ușor auriu. Adăugați ardeiul iute proaspăt și întreg. ideal ar fi un ardei peperoncino.
Înfăinați și asezonați bucățile de iepure și rumenițile pe ambele părți.

Odată ce iepurele este frumos auriu-brun pe ambele părți, scoateți usturoiul și ardeiul iute și turnați restul de vin alb. Lăsăți alcoolul să se evapore puțin și apoi acoperiți și fierbeți iepurele timp de 15 minute. Întoarceți bucățile de iepure și continuați să fierbeți acoperit încă 15 minute.
Adăugați jumătățile de roșii cherry, pătrunjelul tocat, cimbru, măghiran, rozmarin, fulgi de chili roșu (dacă folosiți), ficatul și rinichii (dacă-i aveți), sare și piper după gust.

Continuați să gătiți descoperit timp de câteva minute până când roșiile încep să se înmoaie. Acoperiți și continuați să gătiți până când carnea este gata (încă 20-30 de minute). Mai adăugați puțin vin dacă este necesar pentru a nu se usca și pentru a obține un sos pentru paste.
Între timp, puneți o oală cu apă la fiert. Adăugați sare după ce începe să fiarbă și aduceți din nou la fierbere.

Odată ce carnea este făcută, o scoatem din tigaie într-o farfurie și o ținem la cald pentru a o servi separat cu cartofi. Putem scoate jumătate de carne, o tocăm mărunt și o adaugăm în sos.
Gătiți pastele al dente conform instrucțiunilor de pe pachet. Când sunt gata, păstrați o cană de apă de gătit și scurgeți-le.
Reîncălziți sosul, adăugând puțină apă în care s-au gătit pastele, adăugați pastele și amestecați totul bine, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Serviți imediat cu bucăți suplimentare de iepure dacă nu plănuiți un alt fel sau să folosiți altă dată iepurele gătit.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitprocida-com; the-pasta-project.com)

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir