Ascultă Radio România Reșița Live

Lavash

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Lavash

Articol editat de Radio Resita, 27 martie 2024, 06:00

Lavash este o pâine moale, subțire ca hârtia. La fel ca pâinea pita, această pâine veche este un aliment de bază îndrăgit din bucătăria Orientului Mijlociu, care este ușor de făcut acasă cu ingrediente pe care probabil le aveți la îndemână.

În Orientul Mijlociu, lavash este folosită nu numai pentru împachetări de mâncare, ci și ca ustensilă pentru a culege dip precum hummus sau baba ganoush. Acționează chiar și ca o farfurie comestibilă, înmuind-o în sucul de kebab pentru o mușcătură aromată.

Lavash este o pâine umilă și nu aveți nevoie de tehnici avansate sau ingrediente de lux.
Se prepară în felul următor
:

Frământați aluatul. Când devine prea greu de amestecat cu lingura, intoarceti aluatul pe o suprafata curată și ușor înfăinată. Ungeți ușor mâinile cu ulei de măsline. Frământați ușor până când aluatul nu va mai fi lipicios.

Se lasă la crescut. Ștergeți bolul de amestecare sau clătiți și uscați-l foarte bine. Ungeți ușor fundul și părțile laterale ale vasului cu aproximativ o linguriță de ulei de măsline. Puneți aluatul în bol și ungeți blatul cu o jumătate de linguriță de ulei de măsline. Acoperiți vasul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l deoparte într-un loc cald să crească timp de aproximativ o oră. După acest timp împărțiți aluatul. Folosiți mâna unsă cu ulei pentru a mângâia ușor aluatul, apoi împărțiți-l în 12 bile mici de dimensiuni egale. Chiar se pot cântări bilele de aluat ca să fie egale. Acoperiți cu un ștergar curat în timp ce lucrați la rularea și gătirea fiecărui lavash.

Urmează rularea. Lucrați cu câte o minge de aluat, păstrând porțiunile rămase acoperite. Puneti aluatul pe o suprafață de lucru înfainata și pudrați ușor blatul cu făina. Aplatizați-l cu mâinile, apoi folosiți un sucitor pentru a-l întinde cât mai subțire. Ar trebui să faceți cu un disc care are aproximativ 20 de cm în diametru.

Încingem o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Punem cu grijă o foaie lavash în tigaie și gătim timp de aproximativ un minut. Ar trebui să apară niște bule, iar fundul ar trebui să aibă niște pete aurii. Întoarcem lavash-ul și îl lăsăm să se proceseze pe cealaltă parte pentru încă un minut sau până când se formează bule și vedem pete aurii.

Transferăm lavashul gătit într-o tavă mare și o acoperim cu un prosop curat. Această operație va împiedica pâinea să devină crocantă. Repetăm cu aluatul rămas până când gătim tot lavash-ul. Lavash-ul se va păstra bine la temperatura camerei până la 4 zile sau se va congela timp de o lună. Lavash-ul înghețat poate fi încălzit într-un cuptor cu căldură scăzută.

Poftă bună și aveți parte numai de bine cu ceea ce mâncați lavash. Avem și noi în Banat un preparat identic numit Pogașe! 

Daniel Babun

themediterraneandish.com)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar