Ascultă Radio România Reșița Live

Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată

Rubrica de Duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.
Ciorbă de salată cu afumătură și omletă este primul fel al Prânzului de Duminică.
Luăm:
– 2 litri de apă sau supă legume
– două salate verzi
– 100 de gr de șuncă sau kaizer afumat
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– două ouă
– 200 de ml de lapte bătut sau iaurt
– fire de pătrunjel, oțet, sare și piper măcinat după gust.
Kaizerul l-am tăiat fâșii subțiri și l-am pus la rumenit în tigaie împreună cu ceapa tocată mărunt. Kaizerul sau șunca își vor lasă suficientă grăsime, așa că nu este nevoie să folosiți ulei. Lăsăm până când ceapă se înmoaie și devine translucidă.
Pregătim salată. O desfacem și o vom spală foarte bine, frunză cu frunză, apoi o tocam fâșii nu foarte mici și o lăsăm într-o sită la scurs.
Pregătim omleta. Batem cele două ouă cu puțină sare și piper, atât cât să se omogenizeze și turnam compoziția într-o tigaie antiaderentă în care am picurat puțin ulei. Lăsăm să se închege și întoarcem omletă pe cealaltă parte ajutându-ne de o spatulă sau de o farfurie. La final omleta trebuie să arate că o clătită. O lăsăm să se răcească și o tăiem fâșii.
Punem peste kaizer și ceapă apă sau supă de legume și lăsăm să fiarbă doar până începe să clocotească. Adăugăm salata și o lăsăm doar câteva minute, atât cât să se înmoaie.
Adăugăm și fâșiile de omletă și potrivim de sare și piper.
Separat, într-un vas amestecăm laptele bătut sau iaurtul cu usturoiul pisat și, ca să nu se taie adăugăm zeamă fierbinte din ciorbă, puțin câte puțin, amestecând. Adăugăm amestecul în oală că să dregem ciorba. Punem și oțet după gust. Dăm deoparte și presărăm mărar proaspăt, tocat mărunt.

Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 3 martie 2024, 06:00

La felul secund pregătim Pulpă de curcan la cuptor.
Ne trebuie:
– două pulpe de curcan
– 4 linguri de ulei de măsline
– sare, piper și boia dulce
– o căpățână de usturoi
– opțional o crenguță de rozmarin.
Spălăm pulpele de curcan și le crestăm pe ambele părți. Facem o pastă din ulei de măsline, boia dulce și sare și masăm bine pulpele de curcan cu acest amestec.
Așezăm pulpele într-o tavă termorezistentă. Căpățâna de usturoi o tăiem în două și punem ambele jumătăți în tavă. Din loc în loc împănam carnea cu crenguțe de rozmarin, dacă vrem.
Acoperim tavă cu un capac sau cu folie de aluminiu. Dăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru circa o oră. Cu 20 de minute înainte de-a scoate carnea îndepărtăm capacul sau folia și mai lăsăm să prindă crustă.
Friptura se servește pe un pat de orez cu ardei și ceapă verde sau cu salată de varză proaspătă.

La finalul mesei ne delectăm cu o Prăjitură cu ciocolată.
Vom pregăti:
– 200 de gr de ciocolată cu 60 sau 70 % cacao
– 100 de gr de unt
– 200 de gr de zahăr
– 5 ouă
– 50 de ml de lichior de portocale.

Pentru sos avem nevoie de:
– 200 de ml de fresh de portocale
-100 de gr de zahăr.

Punem într-un vas, la foc mic, ciocolată ruptă cuburi împreună cu untul tăiat la fel. Amestecăm continuu până când ciocolată și untul sunt perfect topite și le lăsăm deoparte să se răcorescă.
Mixam ouăle întregi cu zahărul până când acesta s-a integrat complet și compoziția s-a albit și a devenit cremoasă. Amestecăm cu compoziția de ciocolată, adăugăm lichiorul pe portocale și omogenizăm. Desigur, lichiorul de portocale îl puteți înlocui cu vanilie, rom, cardamom, cafea, sau orice alte arome credeți că se potrivesc și va sunt pe plac.
Turnăm compoziția într-o formă de tort cu diametrul de 26 cm care are margini detașabile.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30 de minute. Prăjitura se va crapă deasupra la copt, iar după ce o scoateți din cuptor se va lasă puțin, dar este normal să se întâmple așa.
Cât se răcește prăjitura pregătim sosul. Stoarcem portocalele și punem sucul obținut într-un vas, împreună cu zahărul. Fierbem până capătă consistenta unui sos. Punem pe o farfurie sosul apoi prăjitura pe care o pudrăm cu zahăr și o decorăm cu portocale și mentă.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de Duminică- Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, Pulpă de curcan la cuptor pe pat de orez și Prăjitură de ciocolată!

Daniel Babun

(caietulcuretete.com)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă