Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Napoleon

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă prezint un dulce care poartă un nume celebru, Tortul Napoleon. Încercați să îl pregătiți cu o cremă care are gust de înghețată topită.

Tort Napoleon

Articol editat de Radio Resita, 1 februarie 2024, 07:11

Pentru blat luăm:
– 450 de gr de făină
– 10 gr de praf de copt
– un ou
– 150 de ml de apă rece

Pentru a prepara crema ne trebuie:
– 3 ouă
– un litru de lapte
– 300 de gr zahăr
– 200 de gr de unt
– 360 de gr de lapte condensat
-5 linguri de amidon de porumb
-10 gr de zahăr vanilat
– un praf de sare.

Combinăm făina cu praful de copt și untul.
Adăugați apă rece. Este mai bine să adăugați apă treptat, deoarece poate avea nevoie de mai multă sau mai puțină, în funcție de dimensiunea oului și de proprietățile făinii.
Frământăm rapid aluatul. Imediat ce formează o minge ne oprim. Nu este nevoie să frământați mult timp, altfel blaturile vor deveni tari. Aluatul se poate face cu o zi înainte și îl puneți în frigider. Eu m-am grăbit și l-am pus la frigider cât am facut baza pentru crema.

Pentru aceasta combinăm ouăle, sărea, zahărul vanilat, amidonul de porumb și 200-300 ml lapte din volum total. Batem cu un mixer până se omogenizează.
Amidonul de porumb poate fi înlocuit cu amidon de cartofi, dar crema din amidon de porumb va fi mai netedă.
Combinăm laptele rămas cu zahărul. Încălzim până când zahărul este complet dizolvat.
Adăugăm amestecul pregătit și gătim la foc mic până se îngroașă.
Acest lucru poate dura 8 sau 10 minute. Nu este nevoie să îngroșăm prea mult amestecul, deoarece este important pentru noi ca această cremă să însiropeze bine blaturile, dar nici nu vrem să fie prea lichidă, deoarece pur și simplu se va scurge de pe tort.
Se lasă baza de crema până se răcește complet. O acoperim cu folie alimentara care trebuie să intre în contact cu suprafața.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împărțim aluatul în mingi mici.
Întindem aluatul în foi subțiri. Tăiem foile la diametrul tăvii.
Înțepăm aluatul cu o furculiță, astfel încât să nu fie bule de aer. Dacă bulele nu vă deranjează atunci puteți sări peste această operație. Marginile care rămân se adună și se pun la frigider pentru o prăjitură ulterioară.
Se coc foile pe rând la 180 de grade Celsius timp de 8-10 minute. Mi-au rezultat 15  foi cu diametrul de 21 de cm.
Trecem la următoarea etapă. Batem untul înmuiat până devine pufos, adăugăm laptele condensat și batem din nou bine. Adăugăm crema complet răcită în untul bătut cu lapte condensat și amestecăm elegant.
Crema este gata. Se dovedește a fi destul de groasă și foarte gustoasă, amintind oarecum de o înghețată.

Asamblăm tortul. Pe fiecare foaie se întind cam 4 linguri de cremă. Decorați partea de sus a tortului cu ce doriți, frișcă sau fructe confiate.
Imediat după gătire tortul pare puțin înalt, dar după înmuiere se va așeza puțin.
Prăjitura „Napoleon” cu cremă ca de înghețată nu se înmoaie repede și nu se servește imediat. Se lasă măcar peste noapte la rece. În general, a doua sau a treia zi devine și mai gustoasă.

Serviți cu poftă și vă bucurați de delicatul tort care poartă numele Împăratului Napoleon, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta