Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Napoleon

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă prezint un dulce care poartă un nume celebru, Tortul Napoleon. Încercați să îl pregătiți cu o cremă care are gust de înghețată topită.

Tort Napoleon

Articol editat de Radio Resita, 1 februarie 2024, 07:11

Pentru blat luăm:
– 450 de gr de făină
– 10 gr de praf de copt
– un ou
– 150 de ml de apă rece

Pentru a prepara crema ne trebuie:
– 3 ouă
– un litru de lapte
– 300 de gr zahăr
– 200 de gr de unt
– 360 de gr de lapte condensat
-5 linguri de amidon de porumb
-10 gr de zahăr vanilat
– un praf de sare.

Combinăm făina cu praful de copt și untul.
Adăugați apă rece. Este mai bine să adăugați apă treptat, deoarece poate avea nevoie de mai multă sau mai puțină, în funcție de dimensiunea oului și de proprietățile făinii.
Frământăm rapid aluatul. Imediat ce formează o minge ne oprim. Nu este nevoie să frământați mult timp, altfel blaturile vor deveni tari. Aluatul se poate face cu o zi înainte și îl puneți în frigider. Eu m-am grăbit și l-am pus la frigider cât am facut baza pentru crema.

Pentru aceasta combinăm ouăle, sărea, zahărul vanilat, amidonul de porumb și 200-300 ml lapte din volum total. Batem cu un mixer până se omogenizează.
Amidonul de porumb poate fi înlocuit cu amidon de cartofi, dar crema din amidon de porumb va fi mai netedă.
Combinăm laptele rămas cu zahărul. Încălzim până când zahărul este complet dizolvat.
Adăugăm amestecul pregătit și gătim la foc mic până se îngroașă.
Acest lucru poate dura 8 sau 10 minute. Nu este nevoie să îngroșăm prea mult amestecul, deoarece este important pentru noi ca această cremă să însiropeze bine blaturile, dar nici nu vrem să fie prea lichidă, deoarece pur și simplu se va scurge de pe tort.
Se lasă baza de crema până se răcește complet. O acoperim cu folie alimentara care trebuie să intre în contact cu suprafața.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împărțim aluatul în mingi mici.
Întindem aluatul în foi subțiri. Tăiem foile la diametrul tăvii.
Înțepăm aluatul cu o furculiță, astfel încât să nu fie bule de aer. Dacă bulele nu vă deranjează atunci puteți sări peste această operație. Marginile care rămân se adună și se pun la frigider pentru o prăjitură ulterioară.
Se coc foile pe rând la 180 de grade Celsius timp de 8-10 minute. Mi-au rezultat 15  foi cu diametrul de 21 de cm.
Trecem la următoarea etapă. Batem untul înmuiat până devine pufos, adăugăm laptele condensat și batem din nou bine. Adăugăm crema complet răcită în untul bătut cu lapte condensat și amestecăm elegant.
Crema este gata. Se dovedește a fi destul de groasă și foarte gustoasă, amintind oarecum de o înghețată.

Asamblăm tortul. Pe fiecare foaie se întind cam 4 linguri de cremă. Decorați partea de sus a tortului cu ce doriți, frișcă sau fructe confiate.
Imediat după gătire tortul pare puțin înalt, dar după înmuiere se va așeza puțin.
Prăjitura „Napoleon” cu cremă ca de înghețată nu se înmoaie repede și nu se servește imediat. Se lasă măcar peste noapte la rece. În general, a doua sau a treia zi devine și mai gustoasă.

Serviți cu poftă și vă bucurați de delicatul tort care poartă numele Împăratului Napoleon, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei