Ascultă Radio România Reșița Live

Cartofi Sfincione

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Pentru astăzi m-am gândit la un preparat din frumoasa insulă Sicilia, Cartofi  sfincione, numiți și Cartofi îmbelșugați.

Cartofi Sfincione

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:52

Pot să fie un fel de sine sau o garnitură bogată inspirată de un clasic al bucătăriei din Palermo. Ingrediente simple și gustoase pentru această rețetă ușoară care este și mai bună dacă este pregătită puțin în avans și savurată caldă.

De folosință în preparare sunt:
– 4 cartofi mari
– două cepe albe sănătoase
– o conservă de fileuri de anșoa
– 300 de gr de roșii decojite
– 100 g de caciocavallo feliat
– 50 de gr de caciocavallo ras
– pesmet sau firimituri fine de pâine
– oregano uscat
– ulei de măsline extravirgin
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Cartofii Sfincione sunt o garnitură gustoasă inspirată de unul dintre simbolurile mâncărurilor stradale din Palermo.

Rețeta este foarte ușor de făcut. Cartofii tăiați felii sunt acoperiți cu un sos bogat de roșii, ceapă și anșoa, apoi cu caciocavallo feliat și ras, pesmet și oregano. Având în vedere combinația de ingrediente, după cum spuneam și v-ați dat seama după scurta prezentare, cartofii sfincione pot fi serviți și ca un fel singular de mâncare.

Acest fel de mâncare poate fi pregătit mai repede, fierbând mai întâi feliile de cartofi în apă cu sare timp de 10 minute pentru a le înmuia. În acest fel timpul de gătire în cuptor este redus semnificativ.
Foarte putine ingrediente simple sunt suficiente pentru a obține preparate apetisante. Am spus de mai multe ori de la microfonul Radio Reșița că rețetele simple sunt savuroase și pline de arome.

Pentru a pregăti cartofii Sfincione, începem prin a felia subțire ceapa. Călim ceapa într-o cratiță antiaderentă cu  ulei. Când s-a înmuiat ceapa adăugăm fileurile de anșoa, scurse de uleiul lor, și le apăsăm cu o lingură de lemn pentru a se topi și lăsa aroma.
Adăugăm roșiile decojite tăiate cubulețe, reglăm gustul cu sare și piper și mai gătim 10-15 minute, până când sucurile rezultate din fierbere s-au redus.

Curățăm cartofii de coaja, îi spălăm și îi tamponăm cu hârtie de bucătărie, după care se vor tăia în felii de jumătate de centimetru. Pentru reușita operației folosim o răzătoare.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 24 cm diametru și o ungem cu ulei de măsline extravirgin.
Așezăm cartofii înăuntru, presărăm sare și oregano uscat după gust și punem feliile de caciocavallo. Acoperim cu sosul preparat, radem caciocavallo, semănăm pesmet și oregano. Dacă nu aveți brânză Caciocavalo puteți folosi orice brânză aromată cu o consistență medie, gen Gouda.

Punem tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute, până când s-a format o crustă la suprafață. Pentru siguranță faceți testul scobitorii sau a furculiței.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cucchiaio.it)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie