Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Vasilopita

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă propun o rețetă delicioasă de tort grecesc de Revelion. Tortul poartă frumosul nume de Vasilopita și este infuzat cu arome de portocale și garnisit cu o glazură groasă și lucioasă de zahăr cu parfum de vanilie.

Tort Vasilopita

Articol editat de Radio Resita, 28 decembrie 2023, 09:55

Luăm următoarele ingrediente:
– 375 de gr de unt
– 600 de gr de zahăr
– 6 ouă (împărțite în gălbenușuri și albușuri)
– coaja rasă de la două portocale
– o jumătate de cană de suc de portocale
– 200 de gr de iaurt, strecurat
– o linguriță de extract de vanilie
– 750 de gr de făină cernută auto-crescătoare
– puțină sare.

Pentru glazură:
– 450 de gr de zahăr pudră
– 5 linguri de apă fierbinte sau de lapte
– două linguri de extract de vanilie.

Ca să preparăm Vasilopita întâi trebuie să separăm gălbenușuri de albușuri. Punem albușurile în vasul robotului de bucătărie și adăugăm un praf de sare. Este absolut necesar ca vasul și accesoriile să fie curate și fără apă. Albușurile se bat spuma până când amestecul este foarte gros și lucios și se formeaza un vârf lung la ridicarea telului. Punem amestecul într-un bol și lăsăm deoparte.

Curățăm vasul robotului și punem în el untul și zahărul. Folosind cârligul cu palete batem până când untul devine cremos și pufos ca frișca, cam 20 de minute. Adăugăm gălbenușurile, pe rând, în timp ce amestecăm, lăsând timp ca fiecare să fie încorporat, înainte de a-l adăuga pe următorul. Turnăm sucul de portocale, extractul de vanilie, coaja de portocală, iaurtul și se amestecăm.
Scoatem vasul din robot și adăugăm 1/3 din făina cernută și amestecăm cu o spatulă. Adăugați 1/3 din albușuri și amestecăm cu mișcări circulare ușoare de jos în sus.

Repetăm cu restul de făină și albușuri și amestecăm la fel până când toate ingredientele sunt combinate.

Pentru a coace Vasilopita, preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius, folosind atât elementele de încălzire de sus, cât și de jos.
Acum este timpul să pregătim tava de copt. Alegem o formă de tort antiaderentă de 30 sau 35 de cm în diametru. Ungem cu unt forma și o pudrăm cu puțină făină. Tapetăm și cu hârtie de copt. Turnăm compoziția și o întindem uniform cu spatula.

Puneți tava de prăjitură în cuptorul preîncălzit, pe al treilea grătar inferior, reducem căldura la 175 de grade Celsius și coacem aproximativ 60 de minute, până când blatul este frumos colorat și gătit. Să nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, deoarece Vasilopita se va prăbuși. Verificați prin testul scobitorii dacă blatul este gata. Dacă iese curat, atunci prajitura este gata. O lăsăm să se răcească complet și o răsturnăm pe o farfurie. Atenție, dacă nu este rece se va rupe.
Folosind o a doua farfurie o răsturnăm din nou, astfel încât partea de sus a tortului să fie deasupra. Înfășurăm o monedă în folie de aluminiu și o lipim de tort. Răsturnăm tortul pe un platou de servire cu fundul prăjiturii în sus. Având o suprafață complet plană, glazura va arăta mult mai bine.

Pregătim glazura pentru tortul grecesc Vasilopita de Anul Nou. Într-un castron mare adăugăm toate ingredientele și amestecăm cu o spatulă până când glazura este netedă și lucioasă. Dacă este necesar, mai adăugăm puțină apă fierbinte. Glazura trebuie să aibă o consistență asemănătoare unui lipici, dar să fie perfect netedă atunci când se amestecă cu spatula. Acoperim Vasilopita cu glazură și uniformizăm cu o spatulă plată. Nu uitați să sculptați numărul anului deasupra glazurii sau să folosiți niște migdale prăjite pentru a modela cifrele.

Serviți cu poftă și vă bucurați de deliciosul și aromatul tort Vasilopita.

Daniel Babun

(mygreekdish.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă