Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Vasilopita

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă propun o rețetă delicioasă de tort grecesc de Revelion. Tortul poartă frumosul nume de Vasilopita și este infuzat cu arome de portocale și garnisit cu o glazură groasă și lucioasă de zahăr cu parfum de vanilie.

Tort Vasilopita

Articol editat de Radio Resita, 28 decembrie 2023, 09:55

Luăm următoarele ingrediente:
– 375 de gr de unt
– 600 de gr de zahăr
– 6 ouă (împărțite în gălbenușuri și albușuri)
– coaja rasă de la două portocale
– o jumătate de cană de suc de portocale
– 200 de gr de iaurt, strecurat
– o linguriță de extract de vanilie
– 750 de gr de făină cernută auto-crescătoare
– puțină sare.

Pentru glazură:
– 450 de gr de zahăr pudră
– 5 linguri de apă fierbinte sau de lapte
– două linguri de extract de vanilie.

Ca să preparăm Vasilopita întâi trebuie să separăm gălbenușuri de albușuri. Punem albușurile în vasul robotului de bucătărie și adăugăm un praf de sare. Este absolut necesar ca vasul și accesoriile să fie curate și fără apă. Albușurile se bat spuma până când amestecul este foarte gros și lucios și se formeaza un vârf lung la ridicarea telului. Punem amestecul într-un bol și lăsăm deoparte.

Curățăm vasul robotului și punem în el untul și zahărul. Folosind cârligul cu palete batem până când untul devine cremos și pufos ca frișca, cam 20 de minute. Adăugăm gălbenușurile, pe rând, în timp ce amestecăm, lăsând timp ca fiecare să fie încorporat, înainte de a-l adăuga pe următorul. Turnăm sucul de portocale, extractul de vanilie, coaja de portocală, iaurtul și se amestecăm.
Scoatem vasul din robot și adăugăm 1/3 din făina cernută și amestecăm cu o spatulă. Adăugați 1/3 din albușuri și amestecăm cu mișcări circulare ușoare de jos în sus.

Repetăm cu restul de făină și albușuri și amestecăm la fel până când toate ingredientele sunt combinate.

Pentru a coace Vasilopita, preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius, folosind atât elementele de încălzire de sus, cât și de jos.
Acum este timpul să pregătim tava de copt. Alegem o formă de tort antiaderentă de 30 sau 35 de cm în diametru. Ungem cu unt forma și o pudrăm cu puțină făină. Tapetăm și cu hârtie de copt. Turnăm compoziția și o întindem uniform cu spatula.

Puneți tava de prăjitură în cuptorul preîncălzit, pe al treilea grătar inferior, reducem căldura la 175 de grade Celsius și coacem aproximativ 60 de minute, până când blatul este frumos colorat și gătit. Să nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, deoarece Vasilopita se va prăbuși. Verificați prin testul scobitorii dacă blatul este gata. Dacă iese curat, atunci prajitura este gata. O lăsăm să se răcească complet și o răsturnăm pe o farfurie. Atenție, dacă nu este rece se va rupe.
Folosind o a doua farfurie o răsturnăm din nou, astfel încât partea de sus a tortului să fie deasupra. Înfășurăm o monedă în folie de aluminiu și o lipim de tort. Răsturnăm tortul pe un platou de servire cu fundul prăjiturii în sus. Având o suprafață complet plană, glazura va arăta mult mai bine.

Pregătim glazura pentru tortul grecesc Vasilopita de Anul Nou. Într-un castron mare adăugăm toate ingredientele și amestecăm cu o spatulă până când glazura este netedă și lucioasă. Dacă este necesar, mai adăugăm puțină apă fierbinte. Glazura trebuie să aibă o consistență asemănătoare unui lipici, dar să fie perfect netedă atunci când se amestecă cu spatula. Acoperim Vasilopita cu glazură și uniformizăm cu o spatulă plată. Nu uitați să sculptați numărul anului deasupra glazurii sau să folosiți niște migdale prăjite pentru a modela cifrele.

Serviți cu poftă și vă bucurați de deliciosul și aromatul tort Vasilopita.

Daniel Babun

(mygreekdish.com)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie