Ascultă Radio România Reșița Live

Tiramisu marca chef Massimo Botura

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tiramisu marca chef Massimo Botura

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2023, 20:28

Cred că sunt puțini oameni care să nu fi gustat o prăjitură cremoasă lejeră și proaspătă. Tiramisu, care înseamnă ”trage-mă sus” este o prajitura autentică din peninsulă conform La Cucina Italiana.  
Tiramisu ar putea fi numit și „tirame sù”, având în vedere că desertul are ca loc de naștere Treviso. Totul a început cu „sbatudin”, un desert sărac și energic făcut din gălbenuș de ou bătut cu zahăr, destinat în special copiilor, bătrânilor și convalescenților. La sfârșitul anilor 1960, actorul, regizorul și gastronomul Giuseppe Maffioli a publicat o carte, La cucina trevigiana, în care descria obiceiul venețian de a consuma zabaione împreună cu frișcă și biscuiți uscați numiți baicoli. Atunci patiserii din Treviso au lucrat pentru a scoate un desert cu adevărat special din acel „sbatudin”. Care va vedea lumina în 1970, după cum a mărturisit însuși Maffioli în primul număr al revistei Vin Veneto, pe care a fondat-o în  anul 1981. Tot el a spus că prăjitura fost vandută pentru prima dată în restaurantul Alle Beccherie de un anume patiser pe nume Loly Linguanotto.

Pentru astăzi vă invit la un Tiramisu marca chef Massimo Botura, unul dintre cei mai apreciați și galonați bucătari de pe mapamond. De la el am aflat cum se prepară Tiramisu Limoncello.

Ca ingrediente pentru siropul de limoncello avem nevoie de:
– 3 căni de limoncello
– 3  cani treisfert de apa
– o cană de zahăr
– 9 linguri de suc de lămâie

Tiramisu îl preparăm din:
– 144 de pișcoturi
– 4 sau 5 cutii de brânză mascarpone
– 5 sau 6 lămâi
– o cană de limoncello
– 12 linguri de suc de lamaie
– 6 cești de smântână pentru frișcă
– o cană zahăr granulat

Pentru toping vom lua:
– 3 căni de smântână pentru frișcă
– între 6 și 9 linguri de zahăr pudră (în funcție de gustul fiecăruia)
– 3 lămâi cu coajă

La început pregătim siropul de limoncello. Într-o cratiță mică, amestecăm la foc mediu spre mic apa și zahărul până când se dizolvă. Luăm de pe foc și adăugăm limoncello și sucul de lămâie. Turnăm siropul într-un bol puțin adânc și  lăsăm deoparte să se răcească puțin.

Trecem la Tiramisu. Într-un castron mare sau în bolul unui mixer cu platou amestecăm brânza mascarpone la viteză medie spre mică până se slăbește, aproximativ 30 de secunde. Păstrăm o cutie de mascarpone intactă.
Adăugăm lămâia crudă și amestecăm până se omogenizează. Turnăm acum limoncello și sucul de lămâie și mixăm până se omogenizează. Aveți grijă să nu bateți prea mult mascarpone pentru că e posibil să se taie, să devină apos. Lăsăm combinația deoparte.
Separat, într-un castron mare sau al unui mixer cu platou, batem smântâna grasă pentru frișcă și zahărul până se întărește.
Luăm aproximativ o treime din frișcă și o amestecăm cu brînza mascarpone mixată. Încorporăm cu grija și restul de friscă până se omogenizează.

Scufundăm pișcoturile pe rând timp de două secunde în sirop. Nu îi înecați prea mult în sirop pentru că trebuie să fie ușor crocanți.
Aranjăm fiecare pișcot într-o tigaie de 9 pe 13 cm. Toate pișcoturile trebuie să fie îndreptate în aceeași direcție, într-un singur strat. Tăiați marginile pentru a se potrivi.
Întindem jumătate din crema de mascarpone peste primul strat de pișcoturi și netezim blatul. Înmuiem pișcoturile rămase, pe rând, și le aranjăm la fel peste cremă. Întindem crema de mascarpone rămasă peste stratul superior de pișcoturi și netezim.
Acoperim vasul cu folie de prospețime și îl lăsăm la frigider peste noapte. Acoperiți cu frișcă suplimentară (dacă doriți) chiar înainte de servire.

Facem toppingul. Batem smântâna grasă și 2-3 linguri de zahăr pudră (în funcție de nivelul de dulceață dorit) într-un castron mare până se întărește.
Punem frișca într-un dispozitiv de ornat torturi cu vârf rotund și presăm frișca deasupra, în rânduri. Presărăm deasupra și coajă de lămâie.

Serviți cu poftă și vă bucurați de Limoncello Tiramisu, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Foto telva.com

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei