Ascultă Radio România Reșița Live

Mușchi umplut

În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să degustăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar ne amintim și vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele.

Mușchi umplut

Articol editat de Valentina Adam, 20 noiembrie 2023, 08:49

Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucățele europene au primit influențe de la țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit. Rămânem și astăzi în Ungaria pentru a descoperi un alt fel de mâncare maghiară. Până atunci vă spun că multe dintre preparatele tradiționale maghiare de astăzi se găsesc și în Austria, Slovacia sau România, ceea ce nu este surprinzător deoarece istoria comună de secole și-a pus amprenta pe aceste bucătării.

Bucătăria maghiară este picantă, respectă tradiția și este inventivă, chiar și cele mai simple ingrediente aduc un miracol pe masă. Lumea este diversă și frumoasă, gastronomia fiecărei națiuni este minunată în felul ei, dar pentru unguri aromele țării lor sunt cele mai bune.
Chiar și cele mai umile ingrediente pot face un fel de mâncare delicios, care este o plăcere să-l mănânci. Printre acestea se numără cartofi cu boia de ardei, supa de ouă, supă prăjită, pește cu cartofi  sau pește cu varză și sunt mult mai multe de enumerat. Chiar dacă sunt cuceriți de orice nouă tendință gastronomică  ungurii, totuși, rămân legați de tradiții.

Ungurilor le plac delicatesele din aluat de casă și se mândresc cu prăjiturile lor cremoase. Smântâna are loc la orice masă, ca de asemenea și brânza de vaci. Vecinii noștrii sunt atașați și de semințele de mac.
Unul dintre cele mai des folosite condimente este ardeiul roșu, care se adaugă de obicei la ceapă prăjită în grăsime, conferindu-i aromă și culoarea caracteristică. Bucătăria maghiară abundă în preparate suculente din carne, supe bogate și tocane, care pot fi preparate din orice legumă. Prăjiturile maghiare pot fi dulci sau sărate, nici una dintre ele nu este renumită în lume, precum kurtos kalacs, prăjitura tobă  sau sturza jancsi. 

Vă invit să gătiți Mușchi umplut, un preparat din carne delicios, spectaculos, care poate fi mâncat nu doar cald, ci și rece. Se pretează de minune și atunci când aveți oaspeți.

Ingredientele folosite sunt:
– 4 felii de cotlet
– 16 felii de bacon
– sare și piper

Pentru umplutură ne trebuie:
– două ouă fierte
– 15 gr șuncă fiartă și afumată
– două felii de pâine înmuiate
– o ceapă roșie potrivită
– ulei pentru gătit
– pătrunjel proaspăt

Desfacem feliile de cotlet ca un fluture, apoi sărăm și piperăm ambele părți ale cărnii. Oul fiert și șunca trebuie tăiate cuburi mici. Tocăm ceapa roșie.

Încingem puțin ulei într-o tigaie și presărăm sare pe ceapa roșie și călim ușor. În recipient ajung și cubulețele de șuncă pe care le rumenim ușor. Luăm de pe foc, stoarcem bine feliile de pâine înmuiate în apă, le zdrobim și ajung și ele în tigaie. Tocăm fin pătrunjelul și punem și oul.
Amestecăm compoziția după care punem deasupra cărnii și rulăm cu grijă. Înfășurăm fiecare cotlet rulat cu bacon și prăjim într-o tigaie cu puțin ulei.

Carnea astfel preparată o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute. Spre final se poate porni ventilatorul cuptorului sau să se ridice puțin focul pentru câteva minute deoarece baconul trebuie să se rumenească frumos. Lăsăm mușchiul umplut să se liniștească puțin înainte de servire

Este un preparat spectaculos care se poate mânca nu doar cald, ci și rece, alături de un piure cremos de cartofi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(sobors.hupampuska.comstreetkitchen.hu)

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei