Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Gratin de cartofi

A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Rețetă europeană: Gratin de cartofi

Articol editat de Valentina Adam, 6 noiembrie 2023, 08:12

În capitala Belgiei faimoasă pentru Manneken-Pis și Atomium, iubitorii de bucătărie bună vor avea răsfăț alegere atunci când vine vorba de a găsi felul de mâncare sau deliciul dulce care îi va face fericiți.
Astăzi mergem în regiunea Capitalei Bruxelles din Belgia, după ce am aflat caracteristicile Flandrei și Valoniei.
Cunoscut ca inima Europei, Bruxelles este un oraș cosmopolit de o mare importanță culturală, artistică și politică. Dar este definitorie și caracteristica diviziunii gastronomice.

În general, bucătăria din Bruxelles moștenește din bucătăria regională belgiană, încorporând specialități regionale valone și flamande. Apoi mai este influențată și de amestecul de culturi diferite datorat imigrării unor comunități mari din bucătăria cărora s-au inspirat  cei care au trăit în regiune.
La Bruxelles, oamenilor le place să mănânce midii și cartofi prăjiți. Trebuie spus că acest fel de mâncare este un simbol gastronomic al întregii Belgii. De fapt, cartofii prăjiți putem spune că sunt emblematici pentru mesele belgienilor.

Neavând midii proaspete am decis să vă preziunt un alt preparat foarte consumat în Capitala Belgiei, Gratinul de cartofi.

Ingrediente de trebuință sunt:

– 600 de gr de cartofi făinoși
– câte 100 de gr de morcovi și păstârnac  
– 400 ml de smântână + puțin lapte 
– 12 felii de bacon afumat 
– 130 de gr de brânză de burduf sau  orice brânză rasă 
– o foaie de dafin
– o crenguță de salvie
– unt, sare și piper după gust.

Curățăm și tăiem întâi legumele în felii. Ungem un vas rezistent la căldură cu unt sau ulei și alternăm legumele. Primul strat va fi de cartofi, urmat de  rădăcinoase. Între fiecare strat, turnăm puțină smântână amestecată cu lapte pentru a facilita gătitul, dar păstrăm smântână și pentru tușa finală. Repetăm operațiunea până se epuizează legumele.

Introducem și felii de bacon afumat, cu precizarea că vom păstra două sau trei felii pentru decorare. Când legumele sunt distribuite, amestecăm într-un bol smântâna rămasă cu brânză rasă, împreună cu sare și piper după gust. 

Turnăm această compoziție în vas, așeazăm feliile de bacon rezervate si o crenguța de salvie.

Coacem acoperit în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius   timp de 20 sau 30 de minute, apoi scoateți capacul și continuăm să gătim încă 20 de minute. Verificăm gătitul folosind un cuțit. Dacă vârful pătrunde ușor, este gata. În funcție de grosimea feliilor va trebui să mariti timpul de gătire acoperit. Serviți și savurați imediat gratinatul. 

Un sfat anti-risipă.  Spălați cojile de la cartofi și rădăcinoase, le uscați și le amestecați cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Întindeți-le într-o tavă, puneți peste hârtie de copt și le introduceți în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius timp de 20 de minute. Veți obține niște chipsuri sănătoase și perfecte ca aperitiv.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

 (GoodPlanet)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei