Ascultă Radio România Reșița Live

Cighir tradițional moldovenesc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Cighir tradițional moldovenesc

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:48

Sper ca rețeta de astăzi de Cighir tradițional moldovenesc să vă facă plăcere.
Sunt un fel de chiftele din carne și organe, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, învelite în prapur și bine rumenite în untură.
Sunt mai multe metode de preparare a cighirilor moldovenești. În general se face cu toate cărnurile, ceapă și organele prăjite înăbușit în untură. E foarte gustoasă această varianta.

Ingrediente folosite
-500 de gr de carne tocată de porc
– câte 200 de gr de ficat, inimă, splină
– o limbă
– 2 rinichi
– 200 de gr de plămân (opțional)
– o linguriță de sare
– câte o jumătate de linguriță de piper  și cimbru
– 5 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– un ou
– ardei iute
– 3 cepe mari înăbușite cu 1 lingură de untură și puțină apă

Pentru fiert organele:
– o linguriță cu vârf de sare
– o linguriță de boabe de piper
– o frunză de dafin
– o linguriță de boabe de enibahar

Pentru învelit, un prapur și pentru copt untură.

Se taie ceapa cubulețe și se pune pe foc, întru-n ceaun de tuci încăpător, împreună cu două linguri de untură. Se lasă pe foc până se înmoaie. Se adaugă carnea și organele tăiate cubulețe și se lasă acoperit la foc moale, totul, până se înmoaie puțin. Se aruncă deasupra și o frunză de dafin și puțin ardei iute. Durează cam 30 de minute. Se amestecă des, să nu se lipească și să se pătrundă totul uniform. După ce s-au înmuiat se lasă la răcit.
Se dau toate cărnurile prin mașina de tocat, se presară sare, piper, cimbru, un ou, usturoi pisat și se frământă bine. Se fac chiftele rotunde și mari cât pumnul, care se învelesc în prapur și se rumenesc în untură. Se pot servi cu mămăligă atât calde cât și reci. Se pot păstra în borcane după ce s-a turnat untură topită. Se pot face și din organe de vițel, oaie sau capră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din cartea Poftă Bună Rețete cu Gina Bradea)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă