Ascultă Radio România Reșița Live

Calamar în stil Menorca

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Calamar în stil Menorca

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:42

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Vă invit la o porție de Calamar în stil Menorca. Insula Menorca face parte din Arhipelagul Baleare.
Pregătirea acestor calmari umpluți în stil Menorca, cu sos de lapte este puțin laborioasă. Fiecare casă are propria rețetă, deci este una versatilă. În unele rețete se pregătesc migdale tocate pentru sos.

Pentru preparare luăm:

– 6 calamari
– 60 gr de cârnați chorizo picanți
– două ouă fierte
– o jumătate de ceapă
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– pesmet
– lapte
– frunze de pătrunjel
– sare, piper negru și nucșoară.

Mai întâi trebuie să curățăm cu meticulozitate calmarul. Separam tentaculele de corp și aripioare, scoatem pana din interior și burta. Le trecem sub jet de apă pentru a îndepărta eventualele impurități și le lăsăm să se scurgă. Tăiem aripioarele și picioarele în bucăți mici și le dăm deoparte.

Într-o tigaie, la foc cu puțin ulei se calește ceapa și cățeii de usturoi tocați mărunt. Odată ce ceapa a devenit translucidă stingem focul și lăsăm deoparte.
Într-un bol punem aripioarele și pulpele pe care le-am tăiat, ouăle fierte mărunțite, chorizo tăiat mărunt, ceapa și usturoiul dinstuite, pătrunjelul tocat, sare, nucșoară și un strop de ulei.
Adăugăm puțin pesmet și amestecăm bine, pentru ca umplutura să fie compactă.

Cu ajutorul unei linguri umplem calmarii cu amestecul pregătit, lăsând puțin spațiu pentru a-i închide cu o scobitoarea. Înțepăm calmarul de mai multe ori cu o scobitoare pentru a preveni spargerea în timp ce se gătește.
Punem calamarul la rumenit intr-o tigaie sau oala de lut la foc cu un strop de ulei.

Când sunt semi-aurii se toarna laptele, se acopera calmarii și se lasă la fiert până se reduce laptele și se face un sos gros. Din când în când scoatem și întoarcem calmarii ca să nu se lipească. Serviți-i stropiți cu zeamă de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine