Ascultă Radio România Reșița Live

Calamar în stil Menorca

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Calamar în stil Menorca

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:42

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Vă invit la o porție de Calamar în stil Menorca. Insula Menorca face parte din Arhipelagul Baleare.
Pregătirea acestor calmari umpluți în stil Menorca, cu sos de lapte este puțin laborioasă. Fiecare casă are propria rețetă, deci este una versatilă. În unele rețete se pregătesc migdale tocate pentru sos.

Pentru preparare luăm:

– 6 calamari
– 60 gr de cârnați chorizo picanți
– două ouă fierte
– o jumătate de ceapă
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– pesmet
– lapte
– frunze de pătrunjel
– sare, piper negru și nucșoară.

Mai întâi trebuie să curățăm cu meticulozitate calmarul. Separam tentaculele de corp și aripioare, scoatem pana din interior și burta. Le trecem sub jet de apă pentru a îndepărta eventualele impurități și le lăsăm să se scurgă. Tăiem aripioarele și picioarele în bucăți mici și le dăm deoparte.

Într-o tigaie, la foc cu puțin ulei se calește ceapa și cățeii de usturoi tocați mărunt. Odată ce ceapa a devenit translucidă stingem focul și lăsăm deoparte.
Într-un bol punem aripioarele și pulpele pe care le-am tăiat, ouăle fierte mărunțite, chorizo tăiat mărunt, ceapa și usturoiul dinstuite, pătrunjelul tocat, sare, nucșoară și un strop de ulei.
Adăugăm puțin pesmet și amestecăm bine, pentru ca umplutura să fie compactă.

Cu ajutorul unei linguri umplem calmarii cu amestecul pregătit, lăsând puțin spațiu pentru a-i închide cu o scobitoarea. Înțepăm calmarul de mai multe ori cu o scobitoare pentru a preveni spargerea în timp ce se gătește.
Punem calamarul la rumenit intr-o tigaie sau oala de lut la foc cu un strop de ulei.

Când sunt semi-aurii se toarna laptele, se acopera calmarii și se lasă la fiert până se reduce laptele și se face un sos gros. Din când în când scoatem și întoarcem calmarii ca să nu se lipească. Serviți-i stropiți cu zeamă de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie