Ascultă Radio România Reșița Live

Calamar în stil Menorca

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Calamar în stil Menorca

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:42

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Vă invit la o porție de Calamar în stil Menorca. Insula Menorca face parte din Arhipelagul Baleare.
Pregătirea acestor calmari umpluți în stil Menorca, cu sos de lapte este puțin laborioasă. Fiecare casă are propria rețetă, deci este una versatilă. În unele rețete se pregătesc migdale tocate pentru sos.

Pentru preparare luăm:

– 6 calamari
– 60 gr de cârnați chorizo picanți
– două ouă fierte
– o jumătate de ceapă
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– pesmet
– lapte
– frunze de pătrunjel
– sare, piper negru și nucșoară.

Mai întâi trebuie să curățăm cu meticulozitate calmarul. Separam tentaculele de corp și aripioare, scoatem pana din interior și burta. Le trecem sub jet de apă pentru a îndepărta eventualele impurități și le lăsăm să se scurgă. Tăiem aripioarele și picioarele în bucăți mici și le dăm deoparte.

Într-o tigaie, la foc cu puțin ulei se calește ceapa și cățeii de usturoi tocați mărunt. Odată ce ceapa a devenit translucidă stingem focul și lăsăm deoparte.
Într-un bol punem aripioarele și pulpele pe care le-am tăiat, ouăle fierte mărunțite, chorizo tăiat mărunt, ceapa și usturoiul dinstuite, pătrunjelul tocat, sare, nucșoară și un strop de ulei.
Adăugăm puțin pesmet și amestecăm bine, pentru ca umplutura să fie compactă.

Cu ajutorul unei linguri umplem calmarii cu amestecul pregătit, lăsând puțin spațiu pentru a-i închide cu o scobitoarea. Înțepăm calmarul de mai multe ori cu o scobitoare pentru a preveni spargerea în timp ce se gătește.
Punem calamarul la rumenit intr-o tigaie sau oala de lut la foc cu un strop de ulei.

Când sunt semi-aurii se toarna laptele, se acopera calmarii și se lasă la fiert până se reduce laptele și se face un sos gros. Din când în când scoatem și întoarcem calmarii ca să nu se lipească. Serviți-i stropiți cu zeamă de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei