Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană islandeză de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Tocană islandeză de pește

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:37

Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii,  totul devine mai puternic datorită  peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Sper ca și rețeta de astăzi să o încercați și să vă bucurați de o masă plină de arome și savori.

Rețeta de astăzi este o tocană islandeză de pește.

Consiliul Național de Sănătate din Islanda recomandă să se consume cel puțin 300 de gr de pește sau fructe de mare de cel puțin două-trei ori pe săptămână. Peștele gras este indicat de forul de sănătate al insulei. Când spun pește gras, mă refer în principal la somon, halibut și hering. Macroul și sardinele sunt, de asemenea, clasificate ca pește gras. Întotdeauna s-a pus accent pe consumul de ulei de pește deoarece este bogat în vitamina D și acizi grași Omega-3. Se poate spune că uleiul de pește este singurul supliment alimentar de care beneficiază oamenii de toate vârstele și nu în ultimul rând consumul de ulei de pește este important pentru sportivi.

Pentru tocana de astăzi avem de lucru cu:

– 500 de gr de cod sau eglefin
– 500 de gr de cartofi
– o ceapă
– unt
– 3 linguri de făină
– un cub de supă de pește
– lapte, piper alb, sare și curry.

Am inceput prin a fierbe cartofii în coajă. Am tăiat peștele în bucăți și l-am pus într-o altă oală cu apă rece.
Când cartofii s-au fiert i-am curățat și tăiat în sferturi. Am tocat mărunt ceapa.

Am luat o tigaie în care am pus untul și am înmuiat ușor ceapa, nu am rumenit-o.  Am adăugat curry-ul și am lăsat să fiarbă puțin, apoi am adăugat făina și am amestecat bine. Am stins cu lapte.
Focul l-am redus la minim, am turnat laptele în oală și am amestecat bine, dar cu delicatețe. Am asezonat cu sare și piper și am sfărâmat cubul de supă de pește. A rămas la foc mic. Acum a venit rândul să poposească în oală bucățile de cod și cartofii tăiați în sferturi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

 (mbl.isheimilismatur.com)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie