Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă Georgia – Badrijani Nigvzit

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Astăzi vă propun să gustăm din aromele și savorile Georgiei.

Rețetă Georgia – Badrijani Nigvzit

Articol editat de Valentina Adam, 18 octombrie 2023, 05:00

Mâncărurile din Georgia reflectă cadrul geografic al țării.
În ciuda locației sale aparent îndepărtate, Georgia a ocupat cândva un loc mult mai cunoscut în lume. Timp de secole, a servit ca o oprire pe rutele comerciale de la Est la Vest. Pe măsură ce treceau comercianții, georgienii au împrumutat și asimilat tradițiile culinare ale vizitatorilor. Secole de invazie străină și-au pus amprenta și pe bucătăria locală. De-a lungul timpului fiecare regiune georgiană și-a dezvoltat propriile contribuții distinctive la identitatea culinară a țării.

Bucătăria tradițională georgiană combină carne proaspătă, legume proaspete, ierburi și condimente în mâncăruri deosebit de aromate, care sunt considerate printre cele mai sănătoase din lume. Fie că este pregătită pentru o sărbătoare supra sau pentru o masă de zi cu zi, bucătăria georgiană își găsește întotdeauna cea mai autentică expresie acasă, printre prieteni.
Bucătăria georgiană are un caracter distinct, având în același timp asemănări cu diverse bucătării naționale din Caucaz, Orientul Mijlociu și Europa de Est. Mâncatul și băutul sunt părți importante ale culturii georgiane .

Dragostea georgiană de familie și prieteni este unul dintre motivele pentru care supra, tradus înseamnă fața de masă, este importantă în Georgia. Supra este oferit în mod spontan rudelor, prietenilor sau oaspeților.
Supra este o masă tradițională, adesea extravagantă, care ocupă centrul vieții sociale georgiane. Mult mai mult decât o sărbătoare, este o tradiție peste veacuri, un rit religios și o identitate națională. Pentru toate evenimentele vieții există un supra.

În timpul unui supra, mâncarea și vinul sunt aparent nesfârșite.
Deși părțile mesei vor varia de la familie la familie și unele elemente diferă în funcție de ocazia unei anumite sărbători, multe tradiții supra sunt universale. Aceste ritualuri au format o comunitate, identitate și spiritualitate georgiană comună de-a lungul generațiilor.
Mai mult decât o sărbătoare, supra favorizează legături profunde între cei care frâng pâinea împreună.

Badrijani Nigvzit este deliciul gruzin pe care vă invit să-l gătiți.
Înainte de a intra în această rețetă grozavă trebuie să vă spun ce este de fapt. Tradus, badrijani nigvzit înseamnă pur și simplu vinete cu nucă și în esență, asta este.
Deși aceste rulouri de vinete georgiane nu sunt greu de făcut, ele încorporează o serie de arome și condimente delicioase georgiene care se găsesc într-o serie de feluri de mâncare din toată țara.

Ingredientele folosite sunt:
– două vinete medii
– două cești de sâmburi de nucă
– 4 căței de usturoi
– o lingură de oțet de vin alb
– o lingurita de schinduf
– o linguriță de semințe de coriandru măcinate
– o jumătate de linguriță de ardei cayenne
– apă, sare piper negru și semințe de rodie, pentru decor.

Tăiați capeții de la fiecare vânătă. Tăiați vinetele pe lungime în felii groase de 5- 6 mm. Se pun într-o tavă și se presară cu multă sare. Se lasă deoparte aproximativ 30 de minute pentru a permite sării să scoată umezeala din vinete.

Între timp, măcinați mărunt nucile și le puneți într-un bol. Radeți cățeii de usturoi, puneți oțetul, schinduful, coriandrul și ardeiul cayenne și amestecați pentru a se combina. Adăugați 50- 60 de ml de apă și amestecați din nou. Mai puneți apă, cât este necesar pentru a slăbi consistența. Trebuie să devina ceva asemănător cu hummus-ul.
Feliile de vinete se usucă de umezeală.

Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți până aproape de punctul de afumare câteva linguri de ulei și adăugați vinetele. Cu siguranță veți prăji în etape. Vinetele se prăjesc până se înmoaie și sunt ușor aurii, într-e 3 și 5 minute pe fiecare parte. Transferați vinetele pe un prosop de hârtie și lăsați-le să se răcească.

Lucrând pe rând, întindeți uniform cam o lingură de pastă de nucă pe fiecare felie de vânătă. Se rulează și se repetă cu feliile de vinete rămase. Preparatul se ornează cu semințe de rodie și se servește.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă