Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Qifqi

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană. Pătrundem astăzi în bucătăria Albaniei.
Gastronomia albaneză este o parte a bucătăriei mediteraneene. Ea se bazează pe importanța uleiului de măsline, a fructelor, legumelor și a peștilor. Tradițiile culinare ale poporului albanez sunt diverse datorită factorilor de mediu care sunt potriviți pentru cultivarea aproape a tuturor tipurilor de plante, legume și fructe. Uleiul de măsline este cea mai veche și mai folosită grăsime vegetală în bucătăria albaneză, produsă din cele mai vechi timpuri în toată țara.

Rețetă mediteraneeană: Qifqi

Articol editat de Radio Resita, 9 septembrie 2023, 07:00

Codul de onoare medieval albanez, numit besa, a avut ca rezultat respectarea și recunoașterea oaspeților și a străinilor.
Bucătăria albaneză poate fi împărțită în trei bucătării regionale principale. Bucătăria din regiunea de nord are origini rurale, de coastă și de munte. Carnea, peștele și legumele sunt esențiale pentru nord. Oamenii de acolo folosesc multe tipuri de ingrediente, care sunt cultivate în regiune, printre care cartofi, morcovi, porumb, fasole, varză, dar și cireșe, nuci și migdale. Usturoiul și ceapa sunt, de asemenea, componente importante ale bucătăriei locale și sunt adăugate aproape la fiecare fel de mâncare.
Regiunea centrală este mai plată și mai bogată în vegetație și biodiversitate, dar și în specialități culinare. Are caracteristici mediteraneene datorită apropierii sale de mare, care este bogată în pește. Mâncărurile de aici includ mai multe specialități din carne și dulciuri de toate felurile.
În sud, bucătăria este formată din două componente: produsele rurale din lactate, citrice și ulei de măsline, și produsele din mare. Aceste regiuni sunt deosebit de favorabile pentru creșterea animalelor.
Inspirându-se din mâncărurile italiene, grecești și croate, mâncărurile albaneze combină arome balcanice și mediteraneene. Acest lucru are ca rezultat o bucătărie variată, proaspătă și parfumată.

Pentru rețeta de astăzi din bucătăria albaneză m-am oprit la Qifqi, bile de orez.
Folosim următoarele ingrediente:
o cană de orez
4 ouă
o linguriță de menta uscată sau mai mult după gustul fiecăruia
jumătate de linguriță de piper negru măcinat proaspăt
sare după gust
ulei de măsline pentru gătit

Punem la fiert apă dublu față de cantitatea de orez. Adăugăm orezul și reducem căldura la minim. Acoperim vasul cu un capac și gătim până când orezul a absorbit toată apa, aproximativ 15 minute. Se lasă la răcit la temperatura camerei.
Într-un castron batem ouăle cu menta, piper negru și sare.
Punem și orezul în compoziție și amestecăm până se omogenizează bine.
Încingem o tigaie cu fund gros și o ungem cu puțin ulei de măsline. Folosind o lingură de înghețată formăm bile de orez pe care le punem la prăjit și acoperim cu un capac.  Se prepară termic până bilele de orez devin aurii și crocante. Se servesc cu ajvar, iaurt gras sau cu legume fierte sau la grătar.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Danile Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă