Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în nordul Africii. Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Sudan, Tunisia, Sahara Occidentală sunt țările nord- africane care au gastronomie specific mediteraneeană, dar sunt cuprinse și în gastronomia Orientului Apropiat. Având avantajul situării lângă Marea Mediterană, bucătăria din nordul Africii este considerată cea mai sănătoasă și interesantă de pe tot continentul. Este o regiune culinară foarte diversă și veche, dominată de influența cous-cous-ului, produs de bază adus de civilizația triburilor berbere. Marocul domină piața culinară a nordului Africii, o regiune în care măslinele și uleiul de măsline, mirodeniile de origine arabă, carnea de miel, vită sau pui, vinetele, cartofii, roșiile și ardeii sunt elementele de bază.
Shakshuka este revendicată și preferată de mai multe culturi gastronomice ce aparțin de Orientul Mijlociu. Este modul preferat de-a găti ouăle deoarece sunt absolut delicioase și rapid de făcut. În Shakshuka ouăle sunt sparte într-un sos de roșii proaspăt făcut și ușor picant. Ouăle se gătesc și se servesc în sos. Sunt istorici gastronomi care afirmă că preparatul își are originile în nordul Africii.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Articol editat de Radio Resita, 6 septembrie 2023, 07:00

Folosim următoarele ingrediente:
8 ouă mari
două linguri de ulei de măsline extra virgin
o ceapă mare tăiată solzi
doi ardei gras roșii feliați
3 căței de usturoi tocați
800 de gr de pulpă de roșii fără pieliță
400 de grame de roșii tăiate cubulețe de la conservă
câte două linguri de chimion și paprika
jumătate de lingură de coriandru și de fulgi de ardei rosu
un pumn de feta mărunțită
sare și piper proaspăt râșnit
pătrunjel proaspăt tocat
opțional o lingură harissa care este pastă de ardei iute.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți uleiul. Adăugați ceapa și gătiți până se caramelizează, amestecând constant timp de 20 de minute. Adăugați ardeiul gras și gătiți până se înmoaie. După cinci minute adăugați usturoiul și mai procesați până parfumează tigaia, încă unul sau două minut. Am văzut într-un documentar că în anumite zone din Tunisia se încălzesc roșiile și când încep să bolborosească se pune harissa, condimentele și se asezonează cu sare și piper. Rămâne pe foc până se îngroașă ușor, cam 10 minute. Transferați sosul într-o tavă de copt. Faceți opt găuri în sosul gros apoi spargeți un ou în fiecare adâncitură. Presărați pe ouă sare și piper. Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți până când albușurile se întăresc și gălbenușurile devin cleioase, aproximativ 15 minute. La final se presară feta sfărâmată și  pătrunjel tocat. Shakshuka se servește caldă cu pâine sau lipie mai groasă. În Orientul Mijlociu se mănâncă fără lingură sau furculiță, doar ajutându-se de degete. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă