Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: TORTUL DE RICOTTA ȘI PERE

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
TORTUL DE RICOTTA ȘI PERE este propunerea de astăzi.
O întâlnire divină între cremozitatea irezistibilă a ricottei și prospețimea dulce a perelor, toate sporite de crocantul alunelor și mângâierea intrigantă a romului. Nu este doar un desert, ci o călătorie prin aromele profunde și autentice ale Italiei. Tort de ricotta și pere este un desert ușor de preparat, un clasic italian mereu la modă.
Pentru baza tortului sunt necesare:
– 4 ouă
– 150 de gr de unt _
– 200 de gr de alune de padure
– 160 de gr de zahăr
– 25 de ml de rom
– 70 de gr de amidon de porumb
– jumătate de plic de praf de copt.
Pentru umplutură folosim:
– 500 de gr de ricotta
– 3 sau 4 pere
– 20 de gr de unt _
– 100 de gr de zahăr
– un pahar mic de rom sau suc de lămâie
– o linguriță de amidon de porumb
– 300 de ml de smântână proaspătă
– 200 de gr de zahăr pudră
– o linguriță de extract de vanilie.
Ca decor se folosește o felie de pară și zahăr după gust.
Pentru a pregăti prăjitura de ricotta și pere, în primul rând tocăm mărunt alunele. Separăm gălbenușurile de albușuri, pe care le batem spumă. După ce batem albușurile spumă tare, le punem deoparte și batem și gălbenușurile, adaugând zahărul în ploaie. Încorporăm untul topit, paharul mic de rom, amidonul de porumb și jumătate de pliculeț de praf de copt. Adăugăm puțin câte puțin spuma de albușuri aestecând ușor cu mișcări lente de jos în sus pentru aerare. Punem apoi alunele tocate mărunt, tot câte puțin. Turnăm aluatul într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm și tapetăm fundul cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20-25 de minute. Odată gătit aluatul îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească. Scoatem blatul din formă doar după ce s-a răcit complet și îl tăiem în jumătate cu un cuțit. Baza noastră de tort ricotta și pere este gata.
Acum să pregătim perele si crema pentru umplutură
Curățăm și tăiem perele în bucăți. Punem o tigaie la foc, topim untul, adăugăm perele tăiate și amestecăm. Urmează să presărăm zahărul. După aceea deglasăm cu un pahar mic de rom sau suc de lămâie și lăsăm perele să se fiarbă aproximativ 10 minute. Nu trebuie să omitem să amestecăm din când în când. Aproape de sfârșitul gătitului adăugăm amidonul de porumb. Stingem focul și lăsăm să se răcească.
Batem smântâna proaspătă. Într-un castron mare batem puțin ricotta până se înmoaie. Adăugăm zahărul pudră în timp ce amestecăm constant. Punem și lingurița de extract de vanilie.
Combinăm frișca și ricotta, amestecând delicat cu o spatulă, cu miscari de jos in sus. Adăugăm perele și continuăm să amestecăm. Perele trebuie să fie foarte reci înainte de a fi adăugate în amestecul de smântână și ricotta. Umplutura noastră este acum gata. Putem asambla tortul nostru cu ricotta și pere. Pentru modelarea prajiturii folosim inelul tavii în care am copt blatul. Așezăm inelul pe o farfurie mare.
Punem jumatate din baza de tort pe fund și turnăm peste ea toată umplutura, niveland-o cu o spatula. Acoperim cu cealaltă jumătate a bazei. Ducem tortul în frigider și îl lăsăm să se odihnească minim 3 ore. După  ce s-a răcorit și odihnit scoatem inelul și decorăm prăjitura tăiand o felie de pară și asezând-o în centrul tortului. Cu zahărul pudră ne creăm apoi decorul în formă de para. Odată decorat, aduceți la masă tortul nostru cu ricotta și pere și savurați-l ca desert proaspăt la sfârșitul mesei. Odată decorat serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: TORTUL DE RICOTTA ȘI PERE

Articol editat de Radio Resita, 24 august 2023, 12:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă