Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Pui înăbușit cu usturoi

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și bineînțeles să le prepar.

Rețeta românească: Pui înăbușit cu usturoi

Articol editat de Radio Resita, 30 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 30 iulie 2023, 11:22

Pui înăbușit cu usturoi și mărar este preparatul de astăzi. Am încercat să obțin același sos alb ușor, cu gust fin de usturoi în care totuși vedeta să rămână bucățile aurii de pui. De aceea e recomandat să o preparați când aveți o carne bună de pui.
Pentru două porții ne trebuie următoarele ingrediente:
– 4 pulpe superioare de pui cu piele
– 3 linguri de maioneză de usturoi
– două fire marar
– două linguri de ulei
– 150 ml apa
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Pulpele se șterg bine cu șervețele ca să fie uscate. Se presară pe ambele părți generos sare și piper râșnit mai grosier. După aceea vor fi puse pe o farfurie și se ung cu ulei. Le masăm ușor. Rămân la odihnă cam 30 de minute.

Urmează să le așezăm într-o cratiță de fontă încinsă pentru o rumeneală frumoasă și uniformă. Pulpele se amplasează cu pielea în jos în cratița în care nu punem niciun fel de grăsime. Turnăm peste pulpe tot ce e în farfuria în care au stat, adică uleiul și condimentele. Se lasă pulpele să se rumenească fără a le misca prea mult, eventual se ridică ușor câte una ca să verificăm culoarea. Durează cam 10 minute să se rumenească la foc mediu spre mic. Veti vedea că pulpele au lăsat grăsime și suc în tavă.

Întoarceți pulpele și le lăsăm să se facă pe a doua parte încă 5 minute. Tragem cratița de pe foc și când uleiul se mai potolește adaugăm apa și presărăm puțină sare în ea.

Acoperim cratița și o introducem în cuptorul preîncălzit la 180de grade Celsius. Lăsăm pulpele să se gătească încă 35- 40 de minute. Scoatem cratița din cuptor și punem carnea pe o farfurie. Fierbem sosul rămas în cratiță la foc mare cam trei minute, ca să scada puțin. Presărăm mărarul tocat fin în timp ce fierbe. Luăm cratița de pe foc. Adaugăm câteva linguri din sosul din tava peste maioneză și amestecăm. Turnăm maioneza în cratiță și amestecăm bine.

Maioneza este făcută cu lapte și nu vrem să se taie, de aceea sosul nu se mai fierbe. Reglăm gustul sosului cu sare. Așezăm pulpele înapoi în cratiță și le tăvălim în sosul usturoiat. Punem capacul și lăsăm să stea 10 minute pentru ca să se combine aromele. Garnitura potrivită e fără discuție mămăliga proaspăt făcută.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă