Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din El Salvador. Această țară este cea mai mică și cea mai dens populată din America Centrală. Capitala și cel mai mare oraș este San Salvador. La recensământul din 2009, populația statului El Salvador a fost de aproape 6 milioane de locuitori. Între anii 1980 și 1992 El Salvador a fost măcinat de un război civil între Frontul Farabundo Marti de stânga și Junta Militară. Au murit 75 de mii de oameni, dintre care 70 de mii au fost civili.
Bucătăria salvadoreña este un amestec delicios de arome ancestrale cu ingrediente locale, cât și deserturi delicioase.
Pupusas sunt cel mai popular fel de mâncare din gastronomia salvadoreană și favoritul locuitorilor. Gastronomia celei mai mici țări din America Centrală se caracterizează prin unirea a trei mari culturi: cea indigenă (Pipil și Lenca), spaniolă și italiană. Mai sunt și unele contribuții arabe. În ceea ce privește principalele ingrediente folosite în alimentația din El Salvador, putem evidenția porumbul, fasolea, grâul, roșiile,  orezul, chili. Mai sunt prezente o mare diversitate de fructe și legume, lactate și carne de vită, carne de porc și pui.
Este de menționat faptul că porumbul este de o importanță atât de mare în El Salvador încât există festivaluri ale porumbului cunoscute sub numele de atoladas, care sunt organizate în al doilea semestru al fiecărui an.

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

Articol editat de Radio Resita, 25 iulie 2023, 07:00

M-am gândit și sper că acceptați preparatul numit Enchiladas salvadoreña. Este considerat unul dintre alimentele tipice ale țării. Sunt foarte ușor de făcut, deși lista de ingrediente este cam lungă, aromele rezultate sunt extrem de rafinate și sunt perfecte pentru orice masă.
Ingrediente necesare sunt:
– două bucăți de piept de pui
– trei căței de usturoi
– trei ouă fierte tari
– o ceapă mare
– 200 de gr de brânză rasă
– trei roșii
– un ardei iute verde
– 400 de gr de făină de mălai
– sos de roșii
– piper negru și sare după gust.
Primul lucru va fi să fierbeți puiul într-o oală cu apă clocotită. Se pot adăuga și câteva legume în oală. Odată fiert, scoateți puiul din apă și-l tăiați în bucăți mici, apoi îl prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugați roșiile decojite, ceapa și ardeiul iute verde taiate bucățele și amestecați până când carnea capătă culoare și aromă. Se adaugă și sosul de roșii, piperul negru proaspăt măcinat și sarea.
Într-un bol începeți să faceți aluatul. Se pune mălaiul, un praf de sare și apă și se frământă până se obține un aluat neted și consistent. Cu aluatul, se fac tortilla subțiri și se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins până se rumenesc. Nu trebuie să se ardă. Urmează asamblarea enchiladas. Pentru a face asta, se desface tortilla și se pune înăuntru carnea prăjită și condimentată, împreună cu puțin sos de roșii, brânză rasă și ouăle fierte. Se închid tortille-le pentru a nu ieși umplutura și se servesc aceste delicioase enchiladas salvadoreña. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei