Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Vă invit să preparați cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit. Majoritatea legumelor, dar și a fructelor, pot fi făcute la grătar în folie. Cartofii copți sunt apoi potriviți perfect pentru a fi serviți cu smântână aromată cu ulei de măsline afumat, ceapă verde și unt rumenit cu nuci.
Pentru 4 porții sunt necesari:
– 10 cartofi noi mari
– 100 de gr de unt
– 300 de gr de smântână
– o lingură ulei de măsline
– un pumn de chipsuri zdrobite
– o mână de ceapă verde tocată mărunt
– sare și piper negru proaspăt măcinat

Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit

Articol editat de Radio Resita, 22 iulie 2023, 07:00

Aprindem grătarul. Puneți cărbunele aprins spre marginea grătarului.
Presărăm sare pe foi duble de folie de aluminiu. Spălăm cartofii, îi așezăm în folie și îi împăturim cu grijă, individual, într-un pachet strâns.
Așezăm pachetele în mijlocul inelului de cărbune. Dacă aveți grătar cu capac este minunat. Se coc acoperit până într-o oră.  Testați cu o scobitoare dacă cartofii sunt moi. Deschideți ambalajul și lăsați să se răcească puțin.
Amestecăm smântâna și uleiul afumat.
Topim untul la foc mic într-o tigaie. Ridicăm căldura și amestecând constant. Când untul miroase a nucă și a căpătat o culoare ușor maronie, este perfect pentru preparatul nostru.
Pasăm cartofii și îi distribuim pe o farfurie mare sau într-un bol. Deasupra presărăm chipsurile zdrobite și ceapa verde tocată mărunt. Condimentăm cu piper negru și punem untul rumenit.
Haideți să ne apucăm să afumăm smântâna. Aici chiar că avem nevoie de un grătar cu capac sau de un recipient mare. Punem gheață pisata într-un vas de inox și așezăm în el un vas mai mic gol. Turnăm 200 de gr de smântână în vasul mai mic și îl punem pe fundul unui gratar rece fără căldură. Aprindem așchii de arin într-o tigaie pe care nu o mai folosim sau într-o cutie de fum cu un capac până când se dezvoltă fumul puternic. Așezăm tigaia sau afumătorul în grătar și acoperim cu capacul grătarului sau introducem sub recipientul mare unde avem smântâna. Lăsăm la afumat timp de 30 de minute. Ridicați capacul și verificați dacă smântâna are un strat galben, dacă nu, repetăm procedura. Când s-a afumat o scotem și o răcim punând în vasul mare gheață pisată. Turnăm smântâna afumată peste cartofi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie