Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Prăjitura țărănească

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Astăzi vă prezint o rețetă de prăjitură din 1914 readusă în actualitate de Norica Bârzotescu. Autoarea a actualizat vechi rețete din lumea satului, rețete ale străbunilor, pe care le-a preluat din vechi cărți de bucate pentru a nu se pierde. În cartea scrisă de Norica Bârzotescă apar și textele originale, cu graiul de atunci.
Pentru prăjitura țărănească de astăzi folosim ca ingrediente:
– 250 de gr de făină
– 500 de gr de zahăr pudră
– zece ouă
– 250 de gr de migdale
– o lămâie
– un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu alimentar
– unt
Măcinăm jumătate din cantitatea migdale decojite, iar cealaltă jumătate de migdale tot decojite le tăiem pe lungime în câteva bucăți cu un cuțit. Mixăm șase ouă întregi și patru gălbenușuri împreună cu zahărul pudră până obținem o compoziție cremoasă. În acest amestec încorporăm treptat migdalele măcinate, coaja de la lămâie, făina și bicarbonatul de sodiu. Separat batem cele patru albușuri rămase cu puțină sare până când obținem o spumă fermă. În compoziția cremoasă punem spuma fermă și o amestecăm bine cu mișcări circulare de sus în jos pentru aerare. Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Turnăm compoziția în tavă, lovim fundul tavii de câteva ori de masă pentru uniformizare și presărăm deasupra migdalele tăiate pe lungime. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius până se rumenește frumos. Scoatem tava, lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu zahăr și o tăiem în cuburi. Este o rețetă simplă, ușor de preparat, dar savuroasă. Într-o oră și jumătate aveți pe masă o veche prăjitură românească. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Rețeta românească: Prăjitura țărănească

Articol editat de Radio Resita, 16 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei