Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Articol editat de Radio Resita, 8 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 8 iulie 2023, 9:18

Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Bogăția sa în grăsimi este definită de utilizarea uleiului de măsline. Este o alimentatie care nu contine aproape nicio proteină animală, doar pește și ouă. În plus, produsele lactate sunt derivate în principal din lapte de oaie și capră. Echilibrul alimentar, varietatea produselor și respectul pentru sezonalitate sunt caracteristicile mâncărurilor mediteraneene.

Dieta mediteraneană este bogată în fructe și legume de sezon, paste integrale, orez integral, pâine integrală, leguminoase, pește, în special pește gras, grăsimi furnizate în principal de uleiul de măsline,  fructe uscate. Limitele dietei mediteraneene sunt carnea roșie, brânza, untul, smântâna, precum și produsele rafinate și procesate cum sunt cerealele pentru micul dejun, pâinea industrială pentru sandvișuri, salamurile și altele.

Pentru astăzi vă invit la o salată franțuzească de fasole verde. Ne trebuie:
– 200 de gr de fasole verde
– 500 de g de cartofi
– 2 căței de usturoi
– ulei de masline, oţet și sare.

Începem prin a rupe capetele fasolei verzi și clătim păstăile sub jet de apă rece. Curățăm cartofii și îi tăiem în jumătate. Curățăm și usturoiul. Într-un recipient fierbem fasolea verde pentru 35 de minute, iar separat gătim cartofii pentru 25 de minute. După ce s-au fiert le scurgem printr-o strecurătoare.

Tăiem fasolea verde în jumătate și o punem într-un castron de salată împreună cu cartofii și usturoiul, tăiate în bucăți mici. Asezonăm cu sare și turnăm ulei de măsline și oțet de vin. Amestecăm bine și servim cu poftă un preparat sănătos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă