Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare.
Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura de o rețetă cu păstrăv acceptabilă ca preț și sănătoasă. Păstrăvul reprezinta una dintre cele mai cunoscute specii din lume. Păstrăvul are o carne foarte fină, alba și deosebit de gustoasă. Trebuie știut că păstrăvul are oase, însă nu are oase intramusculare. Astfel, este vorba de un procent de 20%, fiind printre peștii cu puține oase. Gustul cărnii de păstrăv este dat de dieta sa. Carnea unui pește care s-a hrănit cu curstacee va avea o aromă mai puternică decât cel care a consumat insecte. Gustul și aroma unui pește sălbatic vor fi mult mai intense decât a unuia crescut în ferme piscicole. Vă propun prepararea păstrăvului în stil segovian, care este o rețetă la îndemâna oricui. Veți obține o friptură de pește minunată care nu va dezamăgi pe nimeni.  Avem nevoie pentru două persoane de:
– patru păstrăvi
– patru cartofi mari de copt
– șase căței de usturoi
– cârnați chorizo
– bacon
– șuncă Serrano
– o legătură de pătrunjel proaspăt
– făină
– sare și piper proaspăt râșnit. Era să uit de ulei, de măsline, binențeles.
Să purcedem la preparare. Tăiem cartofii în felii de aceeași grosime și îi prăjim în ulei de măsline la foc mediu împreună cu cățeii de usturoi zdrobiți încât să-și libereze toată aroma. Scurgem cartofii de excesul de ulei și îi așezăm pe hârtie absorbantă. Presărăm pe ei sare și piper și îi punem într-un vas potrivit pentru copt. În același ulei folosit la prăjit cartofii și usturoiul, punem chorizo-ul, baconul și șunca serrano, toate tăiate în bucăți fine. Gătim până încep să se rumenească și transferăm cărnurile pe hârtie absorbantă. După ce am scăpat de uleiul rămas, amestecăm chorizo-ul, baconul și șunca serrano cu cartofii. Rezervăm o cantitate mică pentru a orna la final păstrăvii.
Condimentăm peștii cu sare și piper, îi înfăinăm ușor și îi prăjim câteva minute pe fiecare parte în același ulei în care am procesat cartofii cu usturoi și șunca serrano, cârnații chorizo și baconul. Scoatem păstrăvii din tigaie și îi așezăm deasupra cartofilor, iar deasupra așternem baconul, șunca serrano și chorizo-ul, pe care le aveam rezervate. Tocăm pătrunjelul proaspăt, îl presărăm peste păstrăvi și cartofi și punem vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru maxim 15 minute. Peștii nu trebuie gătiți în exces ca să nu rămână uscați. Nu lipsește nimic de la acești păstrăvi delicioși. Ba da. Dacă doriți, când montați farfuria puteți stropi cu zeamă de lămâie. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv

Articol editat de Radio Resita, 7 iulie 2023, 12:28

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie