Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă europeană: Judías de La Granja

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Reţetă europeană: Judías de La Granja

Articol editat de Valentina Adam, 3 iulie 2023, 08:08

De peste două luni am fost prin bucătăriile unor regiuni gastronomice din Franța și Italia, iar astăzi poposim în bucătăria din provincia spaniolă Segovia.
Provincia face parte din comunitate autonomă Castilia și León, cea mai mare din țară, de fapt este chiar cea mai mare subdiviziune din Uniunea Europeană. Gastronomia segoviană este alcătuită dintr-o mare varietate de preparate care s-au transmis din vremuri îndepărtate, din generație în generație, și ale căror ingrediente principale sunt produsele pământului.

Carnea este, de asemenea, foarte importantă în bucătăriile din Segovia, evidențiind faimosul său purcel de lapte fript deoarece este unul dintre cele mai tipice preparate din această zonă. Este o friptură rafinată care trebuie să fie crocantă la exterior și suculentă în interior. Purcelul de lapte fript nu are niciun secret în afară de cerința de a fi gătit în cuptorul pe lemne și de a folosi doar apă și sare.

Mielul de lapte prăjit este, de asemenea, unul dintre cele mai tipice feluri de mâncare din Segovia. Este o altă rețetă simplă și de bază, dar rafinată. Este mielul de lapte care, la fel ca purcelul, se gătește cel mai bine în cuptorul pe lemne, deși este foarte apetisant și dacă este gătit în tigaie, în toba cuptorului. Este un spectacol să vezi cuptoarele mari pe lemne care se găsesc în hanurile din Castilia, pline cu tăvi de lut cu porci de lapte și miei care se gătesc ore întregi.

Ciupercile sunt foarte abundente fiind baza multor feluri de mâncare. Putem găsi o mare varietate de rețete, în funcție de zonă sau, bineînțeles, de tipul de ciuperci. Nu trebuie uitată carnea de vânat mic, deserturile și binențeles vinurile.

Pentru astăzi m-am oprit la Judías de La Granja. Această rețetă este emblematică pentru comunitatea autonomă Castilia și León. Ne trebuie:
– jumătate de kg de fasole
– doi cârnați chorizo cam de 10 cm
– doi cârnați afumați tot cam de 10 cm
– o ureche de porc
– o bucată mărișoară de bacon afumat
– două ceape
– doi căței de usturoi
– două foi de dafin
– o lingură de făină
– o lingură de boia de ardei
– ulei de măsline
– sare și piper proaspăt râșnit.

Vă spun de la început că trebuie folosită fasole cu bob foarte mare.

Pentru preparare se înmoaie fasolea timp de 12 ore.

Într-o oală de lut punem fasolea în apă rece, cu cârnații, baconul, urechea de porc, ceapa tocată, foile de dafin și un strop de ulei de masline. Când începe să fiarbă și iese spuma, o degresăm și o lăsăm să se proceseze o ora și 45 de minute la foc mic.

Într-o tigaie, prăjim usturoiul și ceapa. Adăugăm lingura de faina și o gătim bine, ca să-și piardă aroma crudă. Adică facem un rântaș.

Luăm cratita de pe foc și adaugăm lingura de boia. Facem asta ca să nu se ardă și să devină amară. Adaugăm sosul preparat în tocăniță și mai gatim încă 15 minute.

La sfârșitul gătitului reglăm gustul cu sare și piper.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)
(tuscasasrurales.com, recetasdecocina-elmundo-es)

Foto captura youtube

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie