Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Arepa cu ou

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din Columbia. În primul rând vă spun că această țară nu are un fel de mâncare național. Dumnezeu i-a binecuvântat pe columbieni cu o țară fertilă, o uluitoare varietate de fructe tropicale și legume, cafea, cacao, lapte și produse lactate, carne ieftină, pește și fructe de mare.

Rețetă din bucătăria americană: Arepa cu ou

Articol editat de Valentina Adam, 13 iunie 2023, 06:59

Bucătăria columbiană acordă întâietate preparatelor cu puține condimente sau fără ele, fără ornamente sau garnituri copioase. Pe scurt, bucate pregătite  simplu și gustoase. Columbienii preferă gătitul simplu pentru că astfel se pot bucura de ingrediente naturale. Calitatea mâncărurilor de aici este înaltă, la fel și igiena preparatelor.
În bucătăria columbiană există două variante regionale clar diferențiate: cea a munților, unde trăiește cea mai mare parte a populației și cea de pe coastele Caraibelor și Pacificului. Cele două diferă mai ales prin disponibilitatea ingredientelor (pe coastă, de exemplu, peștele și bananele sunt mai abundente).

Micul dejun în Columbia, indiferent de regiunea în care se află, este format din ouă. O modalitate columbiană foarte populară este huevos pericos (omletă cu roșii și ceapă). Ca băuturi sunt preferate o ceașcă de tinto (cafea neagră) sau ciocolată cu lapte.

Prânzul constă dintr-o supă urmată de felul principal (orez, fasole, carne la alegere, o salată mică și un pahar de suc. Pe litoral este obișnuit ca peștele să primeze cărnii de pui sau de vită. De obicei, columbienii preferă să mănânce cina acasă, cu familia, de aceea multe restaurante se deschid doar la prânz.

Vă invit să gătiți Arepa cu ou. Sunt necesare:
-două căni de făină de mălai-
– două ouă
-câte o linguriță de zahăr și sare
-apă și opțional carne tocată de vită.

Se pune făina într-un castron împreună cu sarea și zahărul. Se adaugă apă în fir și se amestecă încontinuu. Aluatul trebuie să fie unul moale și manevrabil. Când acesta este gata trebuie să se formeze arepasele. Pentru asta se fac bile de mărimea unei mingi de tenis de câmp, după care se aplatizează până devin ca niște tortile cu grosimea de o jumătate de centimetru.

Separat, într-o cratiță se înfierbântă suficient ulei vegetal pentru ca arepasul să nu atingă fundul. Arepasul se umflă puțin, lăsând un spațiu în interiorul lor, unde se va pune oul crud și opțional carnea tocată.
Se introduce oul făcând o gaura în una din margini, iar apoi se acoperă cu puțin aluat crud. Se pune din nou la prajit doar pentru ca oul să se gătească.

Arepa se consumă fierbinți. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

(colombiapais.com )

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă