Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:14 / actualizat: 22 martie 2023, 21:41

Una dintre marile bucurii pentru mine este să gătesc. Îmi place să amestec arome, texturi și să adaug câte un ingredient neașteptat la mâncare ori de câte ori pot și-mi permite gustul final. Cu toate acestea ador să gătesc și preparate clasice.

Pentru această vineri m-am gândit la o tocană clasică spaniolă  cu fructe de mare, cunoscută în Spania drept Zarzuela de Pescado y Mariscos. Acest preparat este unul dintre cele mai emblematice feluri de mâncare de pe coasta Mediterană a Spaniei.

Să începem prin a aduna ingredientele de care avem nevoie, adică scoici, creveți decorticați și cod, toate cât se pot de proaspete. Mai avem treabă cu ulei de măsline, ceapă tăiată cubulețe, usturoi tocat, fenicul feliat, boia afumată, cimbru, fulgi de ardei iute roșu, passata de roșii, bulion de pui, vin alb, bulion de pui, șofran, sare și piper. Nu am făcut cu ingredientele marine congelate, așa că nu vă pot spune dacă este bună. Probabil că se încadrează în standardele de bun gust.

Se pot folosi două, trei tipuri de scoici. Începeți procesul clătind bine scoici. Curățați și decortați creveții. Ștergem bine codul și creveții cu prosoape de hârtie pentru a fi uscate bine. Asezonăm codul și creveții cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.

Punem o tigaie la foc mediu spre mare. Adaugăm uleiul de masline în tigaie și când se încalzește punem ceapa tăiată cubulețe, usturoiul și feniculul feliat. Sotăm timp de aproximativ 3 minute. Punem în tigaie boia afumată, cimbru și fulgii de ardei iute roșu. Turnăm un pahar de vin alb pentru a degaja fundul tigăii. Adaugăm roșiile, bulionul de pui, șofranul sau cardamon și reglăm gustul cu sare de mare și piper negru.

Aduceți amestecul la fierbere și reduceți focul. Adăugați codul, creveții și scoicile în tigaie. Acoperim tigaia și continuăm să gătim timp de 4-5 minute sau până când scoicile s-au deschis. Nu v-am dat reper în mililitri la ingredientele lichide pentru că fiecare face tocana în funcție de densitatea dorită.

Se ornează cu pătrunjel tocat fin și se servește cu pâine proaspătă, caldă care umple bucătăria, alături de tocana cu fructe de mare, de mirosuri și arome dătătoare de poftă de mâncare.

Să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine