Guvernul a prelungit până în 1 iulie, perioada de valorificare a tomatelor cultivate în sere şi solarii. Astfel că legumicultorii mai au la dispoziţie câteva zile pentru a-şi comercializa producţia şi a beneficia de ajutorul de minimis. S-a luat această decizie deoarece în primăvară au fost temperaturi deosebit de scăzute, ceea ce a afectat cultura de tomate în spaţii protejate, iar numeroşi fermieri nu au reuşit să valorifice producţia.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Liviu Munteanu: „S-a prelungit perioada de valorificare a tomatelor din cadrul programului de ajutor de minimis, până la 1 iulie inclusiv! În ședința de Guvern din data de 11 iunie 2020 a fost adoptată  hotărârea nr.463 , care modifică și completează HG nr. 248/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2020”. În primăvara anului 2020, potrivit caracterizării agrometeorologice emisă de ANM, au fost temperaturi deosebit de scăzute pentru această perioadă a anului, situație care a afectat cultura de tomate în spații protejate. Din cauza faptului că numeroși fermierii înscriși în program nu au reușit să valorifice producția de tomate pentru a fi eligibili, s-a decis necesitatea extinderii perioadei de valorificare a tomatelor de la 15 iunie inclusiv până la 1 iulie inclusiv”.     

De asemenea, se va corela termenul de valorificare cu celelalte termene prevăzute de actul normativ, respectiv termenul de depunere a documentelor justificative și de întocmire de către DAJ (Direcția pentru Agricultură județeană) a situației centralizatoare cu sumele reprezentând ajutor de minimis.

Astfel, actul normativ aprobat prevede:

• valorificarea producției până la data de 1 iulie inclusiv;

• depunerea la DAJ a documentelor justificative care atestă valorificarea producției și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor, până la data de 15 iulie inclusiv;

• întocmirea de către DAJ și transmiterea situației centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis la MADR, până la data de 31 iulie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.