Noutăţi în sistemul de eliberare a Cărţii Electronice de Identitate. Ce trebuie să ştie cetăţenii
Noutăţi în sistemul de eliberare a Cărţii Electronice de Identitate. Ce trebuie să ştie cetăţenii

Articol editat de Jurchescu Adrian, 17 iulie 2025, 15:12
Începând cu data de 3 iulie 2025, toate serviciile publice comunitare locale din județul Caraș-Severin au început emiterea Cărții Electronice de Identitate (CEI).
Serviciile din Caraș-Severin emit acum cartea electronică
„În județul Caraș-Severin, în data de 3 iulie 2025, am implementat în toate serviciile publice comunitare locale din județ emiterea cărților electronice de identitate. De la data pornirii emiterii actului de identitate, 21 iunie, când s-a pornit la Reșița și la Direcția Județeană, în Caraș-Severin au fost emise un număr de 1.581 de cărți electronice de identitate și un număr de 31 cărți simple de identitate,” a declarat, pentru Radio Reşiţa, Corina Vîrvoni Pirici, șefa Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Caraş-Severin
Ce s-a schimbat în sistem?
„În sistem a apărut un element de noutate, în sensul că actul de identitate pe care îl deținem acum, noi îl numim carte de identitate model 97, nu se mai emite de către serviciile publice comunitare locale din județ, decât pentru urgențe ce nu pot fi soluționate prin emiterea cărții electronice de identitate sau cărții simple de identitate,” a mai declarat Corina Vîrvoni Pirici.
Termenele de emitere
Pentru cartea electronică de identitate Corina Vîrvoni Pirici mai transmite:
„Se tipărește, după cum știți, la Imprimeria Națională și, din ultimile îndrumări date de structura coordonatoare, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, s-a precizat că emiterea lor se va face în 5-7 zile, după care vor fi validate de Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date, urmând a intra în serviciu public comunitar emitent în termen de 10, maxim 15 zile pentru serviciile din afara rețelei, adică din celelalte comune și orașe ale județului Caraș-Severin.”
Despre Cartea Simplă de Identitate
Corina Vârvoni Pirici: „În ceea ce privește Cartea Simplă de Identitate, este tot un document care se emite și se tipărește de structura de la București. După comunicatul acesteia, această carte se tipărește în termen de 30 de zile. Este Cartea Simplă fără CIP, cum o numim noi, care are pe ea domiciliul stabilit, dar care nu este act de trecere a frontierei. Cetățenii care optează pentru acest model de carte de identitate trebuie să solicite pentru a ieși din țară un pașaport electronic.”
Recomandări pentru cetățeni
Programările se fac exclusiv pe platforma hubului Ministerului Afacerilor Interne, unde trebuie selectat serviciul comunitar din localitatea de domiciliu, nu altă localitate!
Cei fără programare?
„În situația în care nu se poate să se prezinte la ghișeu și fără programare, pentru că se vor lua cereri și pentru persoanele care nu au programare pe site-ul Ministerului, dar să aibă și cetățenii un pic de înțelegere și răbdare, pentru că prioritar sunt cei programați, ulterior se va lua la cei neprogramați,” mai transmite Corina Vârvoni Pirici.
În lunile iulie și august, se estimează o aglomerație crescută:
„Având în vedere că străinătate, cetățenii care sunt plecați acolo la muncă, au concediu și vin în România și vor să-și rezolve, în special, documentele de identitate și de stare civilă, e o mai mare aglomerație la ghișee.”