[FOTO] Spectacol vizual pe Bârzava! Berze din Africa pescuiesc în centrul Reşiţei

Păsări de deltă pe râul Bârzava din municipiul Reşiţa.

Pe lângă raţele sălbatice, mai nou în oraşul reşedinţă de judeţ, câteva berze se plimbă nestingherite pe apă şi asta spre deliciul trecătorilor.

Berzele s-au strâns, de-alungul cursului Bârzavei, în locurile unde râul curge liniar şi apa este mai puţin adâncă. Prezenţa insolită a păsărilor a atras curioşii, care au venit să vadă minunea de aproape.

Spre deosebire de raţele sălbatice care se apropie foarte mult de mal, fiind, obişnuite din alte părţi cu pescarii care le aduc de mâncare, berzele au preferat să pescuiască singure în mijlocul râului. Surprinşi de prezenţa păsărilor, trecătorii s-au oprit să le admire şi să le fotografieze.

Barza albă sau cocostârcul este singura pasăre de talie mare din ornitofauna României care s-a apropiat de om şi îşi construieşte cuibul în vecinătatea noastră. Încă de pe vremea romanilor era socotită pasăre sfântă “avis pia et benigna” considerată la fel şi astăzi în multe zone. Multe credinţe populare se leagă de această pasăre: aduce primăvara, aduce noroc casei unde îşi face cuibul şi o fereşte de foc şi fulger, poate prevesti belşugul, norocul, starea sănătăţii etc.

Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, partea vestică a Asiei şi o parte a Orientului Mijlociu.

După ce timp de 30-40 de ani populaţia de berze din România a cunoscut o scădere continuă, în ultimii 10-14 ani, în unele zone ale ţării se observă o creştere a numărului de perechi.

Cele mai citite

Related Articles