Fără semnal de telefonie în masivele muntoase din Hunedoara

Dacă ajungeţi în masivul Retezat ţineţi cont de faptul că acoperirea cu semnal de telefonie a traseelor montane este redusă, astfel că puteţi întâmpina probleme atunci când vă aflaţi pe munte în situaţii periculoase.

Potrivit jandarmilor montani din judeţul Hunedoara, telefonul mobil poate fi utilizat pe mai puţin de un sfert din suprafaţa masivului, în timp ce acoperirea semnalului GSM în Parcul Natural Grădiştea de Munte-Cioclovina, în zona Munţilor Orăştiei, este de aproximativ 50%, iar în Munţii Parâng semnalul este fluctuant, el lipsind cu desăvârşire în văile dintre versanţi.

Şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Huneodara, colonel Robert Vîţă, a declarat că informaţiile privind acoperirea cu semnal GSM a masivelor muntoase provin chiar din datele oficiale ale operatorilor de telefonie mobilă, situaţia fiind confirmată de realitatea din teren.

Mai multe instituţii cu atribuţii în căutarea şi salvarea victimelor, inclusiv Salvamontul, au avut o reuniune de lucru în urma căreia s-a stabilit ca situaţia să fie adusă la cunoştinţa Autorităţii Naţionale de Comunicaţii, pentru a se găsi o soluţie la problema acoperirii cu semnal de telefonie mobilă a masivelor muntoase din Hunedoara.

Lipsa semnalului GSM îngreunează activitatea de căutare a victimelor care se rătăcesc sau se confruntă cu diferite probleme pe munte, aşa cum s-a întâmplat în luna martie, când jandarmii montani şi salvamontiştii s-au aflat în situaţia de a-i căuta timp de 50 de ore pe doi turişti care s-au rătăcit în Retezat şi nu puteau fi contactaţi pe telefonul mobil, în lipsa semnalului GSM.

Turiştii au scăpat cu viaţă datorită faptului că aveau condiţie fizică şi au mers încontinuu spre baza muntelui până au ajuns în zona barajului Gura Apelor, unde au fost găsiţi de un poliţist. RRA

Cele mai citite

Related Articles