Două calote de gheață extrase din Mont Blanc vor fi conservate în Antarctica

160

Două calote de gheață de peste 120 de metri lungime au fost extrase în cursul acestei săptămâni dintr-un ghețar din Mont Blanc (Alpii francezi), urmând să fie conservate în Antarctica, pentru a salva “memoria” gheții amenințată de încălzirea climatică, relatează joi AFP.

Calotele de gheață sunt cilindri de gheață, uneori de zeci de metri lungime, extrase din ghețari sau din calotele glaciare. Prima calotă a fost coborâtă luni în vale, după o forare de peste două zile la 4.300 de metri altitudine. Secționată în 126 de segmente de câte un metru lungime, plasată în casete izoterme, carota este în prezent stocată într-un depozit frigorific din apropierea orașului Grenoble (centru-est).

O a doua calotă, de 129,7 metri lungime a fost transportată miercuri cu elicopterul în vale și prezentată presei, ajungând apoi în același depozit. O a treia calotă va fi extrasă în zilele următoare de o echipă de oameni de știință francezi, italieni și ruși.

Una din calote, care cântărește câteva tone, va fi analizată de Laboratorul de Glaciologie din Grenoble pentru a se alcătui o bază de date deschisă tuturor oamenilor de știință. Celelalte două vor ajunge în jurul anului 2020 într-un “congelator natural”, o peșteră de gheață unde temperatura medie este de—54 de grade Celsius de la baza franco-italiană Concordia din Antarctica. Obiectivul este conservarea pentru mai multe secole a “memoriei gheții”, o “materie primă” extrem de prețioasă pentru oamenii de știință.

“Încălzirea climatică afectează ghețarii la scară mondială, iar aceștia sunt arhive ale climei și mediului planetei”, arată Jerome Chappellaz, director de cercetări la Laboratorul de Glaciologie din Grenoble. “Prin această operațiune se creează o bancă de gheață pentru viitoarele generații”, adaugă el.

Formându-se ca efect al căderilor de zăpadă, ghețarii înglobează mici bule de aer și impurități, martori ai atmosferei din urmă cu zeci sau sute de ani. Glaciologii au putut stabili astfel legătura dintre temperaturi și gazele cu efect de seră. Pe ghețarii din Mont Blanc, cercetătorii pot studia evoluția poluării sau a activității industriale la nivel european pe parcursul a circa o sută de ani.

Pe măsura evoluției tehnicilor, cercetătorii speră să poată analiza în câțiva ani mutații ale unor virusuri sau bacterii prinse în gheață, încheie AFP.

Sursa: agerpres.ro