În Levantul mereu efervescent…

security-arc

Desantul armat al Rusiei în Levant readuce pe buzele comentatorilor, vechea disputa dintre colonialismul si imperialismul alb, sau rosu, dintre teroristi si luptatori pentru libertate.
În timp ce Rusia continua raidurile aeriene în Syria, Statele Unite pregatesc la rîndul lor o ofensiva pentru a contracara influenta tot mai mare a Moscovei în conflictul Syrian. Primul element din acest plan este ordinul dat de presedintele Barack Obama de a se spori livrarile de arme si munitii pentru gruparile islamiste moderate care lupta împotriva regimului de la Damasc. Se are în vedere si intensificarea bombardamentelor asupra combatantilor jihadisti, Pentagonul sperînd astfel ca ei vor abandona unele pozitii detinute în prezent în nordul Syriei. Dar cum operatiunile aeriene au nevoie si de o sustinere la sol pentru a da rezultate, circa 5.000 de combatanti proveniti din Arabia Saudita ar urma sa se alature luptatorilor kurzi.
Noua ofensiva a coalitiei antijihadiste conduse de SUA are ca prim obiectiv orasul Raqqa, pe care jihadistii îl considera capitala autoproclamatului lor califat ce cuprinde teritoriile pe care le controleaza în Syria si Iraq. Conform evaluarii strategilor militari americani, în timp ce loviturile aeriene vor fi intensificate si frontul kurd consolidaţ sprijinul sustinut pentru gruparile rebele syrene care lupta în apropierea granitei dintre Turcia si Syria ar trebui sa conduca la izolarea jihadistilor si la taierea canalelor de aprovizionare ale acestora.
Acest plan american vine odata cu amenintarea lansata de cele circa 40 de grupari ale rebelilor syrieni moderati, care, dupa ce au acuzat Rusia ca executa raiduri si asupra lor, nu doar împotriva islamistilor radicali, au declarat luni ca vor ataca bazele militare ruse din Syria.
Desi campania de raiduri aeriene desfasurata pîna în prezent de coalitia antijihadista condusa de SUA nu a dat rezultatele asteptate, Administratia Obama pare hotarîta sa o continue, dar are acum în vedere sa o dubleze cu o sustinere a operatiunilor terestre ale rebelilor, iar pe lînga cei 5.000 de combatanti veniti din Arabia Saudita, alti circa 8.000 ar urma sa fie selectati din Turcia.
Pentru prima oara de la disparitia URSS si a lagarului comunisţ Statele Unite, care ramîn singura superputere dupa prabusirea Uniunii Sovietice, si Rusia lui Vladimir Putin, care viseaza la un statut egal cu cel al SUA, sînt implicate într-un conflict armat prin procura. În Levantul mereu efervescent…

Mario Balint

Cele mai citite

Related Articles