[FOTO] Ploaia abundentă a inundat gospodării din zona Moldova Nouă – Oraviţa, dar pericolul a trecut

inundatii-bocsa3-4

Luni, 25 mai

Meteorologii au anunţat până mâine dimineaţă la ora 9 ploi, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Dată fiind situaţia hidrologii au emis o atenţionare cod galben de inundaţii până la ora 14.00. Sunt vizate mai multe râuri din vestul ţării – Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Bega şi Pogăniş.

Despre situaţia din această dimineaţă, Erwin Luci – directorul ABA Banat, explică:

Precipitaţiile abundente au creat deja probleme în judeţul Caraş-Severin, au inundat curţi şi pivniţe, dar şi culturi agricole din zona Moldova Nouă – Oraviţa. De asemenea circulaţia este îngreunată în Clisura Dunării, pe DN 57 din cauza viiturii şi a nămolului de pe carosabil.

Duminică, 24 mai

Ploaia abundentă care a căzut duminică după-amiaza în zona Moldova Nouă – Oraviţa a produs neplăceri locuitorilor. Din cauza cantităţii mari de apă căzută în timp scurt, multe gospodării au avut de suferit. Au fost inundate pivniţe şi anexe. Pe lângă acestea şi culturi agricole au ajuns sub apă. Local a căzut şi grindină, iar vântul a bătut cu intensitate. După cum am aflat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, la Moldova Nouă, apa a pătruns şi în subsolurile blocurilor din apropierea malului Dunării. Nu au fost victime, doar pagube materiale.

SC Enel Banat a anunţat că au fost întreruperi de energie electrică în Racaşdia, Macovişte, Chiuchici Naidaş, Lescoviţa, Câmpia, Socol, Baziaş şi Sasca Montana.

Meteorologii au anunţat că în noaptea de duminică spre luni (24/25 mai) în Banat, Oltenia, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi în zonele montane aferente vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Începând de luni după-amiaza (25 mai) până marţi dimineaţa (26 mai), astfel de fenomene vor fi prezente în sudul, centrul, nord-vestul şi nordul ţării.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles